"Jaunie burkāni no Itālijas, svaigie gurķi no Polijas, tomāti –
Holandes, arī ķiploki un sīpoli audzēti ārzemēs," ieskatoties
atvestās produkcijas pavadzīmē, uzskaitījusi Ērgļu novada sociālās
aprūpes centra (SAC) vadītāja Elita Ūdre. Dārzeņi iestādei tiek
piegādāti vienreiz divās nedēļās.
Veco ļaužu ēdienkartē ilgu laiku bija arī Grieķijā un Spānijā
audzētie kartupeļi. Beidzot atvesta vietējā produkcija –
"Ezerkauliņos" vāktā jauno kartupeļu raža un kāposti. Salīdzinot
cenas, izrādās, ka Latvijas kartupeļi maksā vislētāk – 28 santīmus
par kilogramu. Ārzemēs audzētajiem cena ir gandrīz desmit santīmus
augstāka – lētākie bijuši par 37 santīmiem kilogramā.
Piegādātie kartupeļi un dārzeņi vienmēr ir otrās šķiras produkcija,
un tas nozīmē, ka "kvalitāte ir tāda, kāda ir", norāda laikraksts.
Reiz no spāņu tupeņiem nācies atteikties, jo pēc divām dienām tie
sākuši bojāties. Arī mazgātie burkāni celofāna maisos esot
"cimperlīgi". Ja uzreiz nesastrādās un nesaliks saldētavās,
sapūs.
Pansionātam produktu piegādi nodrošina firmas, kas tiek izvēlētas
pašvaldības rīkotajā iepirkuma konkursā. Prasību rīkot šādus
konkursus nosaka Publisko iepirkumu likums, kas attiecas uz
pašvaldībām un to iestādēm.
Pirms diviem gadiem Ērgļu pansionāts kartupeļus pircis no vietējiem
zemniekiem. Tad kilograms izmaksājis 20 santīmus, turklāt
saglabājot šo cenu nemainīgu visu gadu. Līdzīga cena par
kartupeļiem šobrīd esot vietējos veikalos. Lielās kompānijas tik
pastāvīgas cenu ziņā neesot, to maina pat vairākas reizes gadā. Pēc
uzvaras konkursā firma drīz vien paziņo citu – augstāku cenu,
aizbildinoties ar degvielas cenu un citu izdevumu
paaugstināšanos.
Arī Madlienas pansionāta direktors Aivars Šteinbergs uzskata, ka
būtu bijis tikai patriotiski atbalstīt pašu zemniekus. Taču šobrīd
likums nosaka, ka viena veida produktus, piemēram, kartupeļus un
dārzeņus, piegādā viena firma visam gadam. Tas pats attiecas uz
gaļu un tās izstrādājumiem, piena produktiem, bakalejas precēm,
zivīm un citiem produktiem. Zemnieks, kurš audzē kartupeļus,
nespētu nodrošināt nepieciešamajā daudzumā arī pārējos dārzeņus –
tomātus, gurķus, puķkāpostus, sīpolus, ķiplokus, Pekinas kāpostus
utt.
Ja iepirkuma procedūra ļautu sadalīt dārzeņu sarakstu un piegādāt
vai nu tikai kartupeļus, burkānus, bietes, vai tomātus, gurķus un
sīpolus, varētu meklēt zemnieksaimniecību vai mazāku firmu, kas
preci piedāvātu lētāk, pārliecināts Šteinbergs. Tas dotu iespēju
vismaz sezonas laikā pansionāta iemītniekiem galdā likt svaigu,
tepat Latvijā audzētu pārtiku.
Absurdi esot tas, ka sociālās aprūpes iestādēm liegts iepirkt no
vietējiem iedzīvotājiem ogas, ābolus, pašiem gatavot ievārījumus un
konservus. Toties atļauts pieņemt dāvinājumus.
Latvijas pansionātiem piegādā ārzemēs audzētus dārzeņus
Pansionātiem pārsvarā tiek piegādāti
ārvalstu, nevis vietējo zemnieku audzētie dārzeņi, jo iepirkuma
procedūra neļauj dārzeņu sarakstu sadalīt un visa gada garumā
produkciju piedāvā viena iepirkumā uzvarējusī firma, ceturtdien
vēsta Latvijas avīze.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.