Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ozolnieku novada dome saņēmusi Sprūdža rīkojumu apturēt aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām

Otrdien Ozolnieku novada dome ir saņēmusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) rīkojumu apturēt aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām, tāpēc vēl janvārī tiks sasaukta domes ārkārtas sēde.

Ozolnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Kairiša aģentūru LETA informēja, ka Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Māris Ainārs (ZZS) ir saņēmis ministra rīkojumu par pašvaldības saistošo noteikumu grozījumu darbības apturēšanu.

Pamatojoties uz to, Ainārs divu nedēļu laikā sasauks ārkārtas domes sēdi, kurā tiks izskatīts ministra rīkojums un pieņemts racionāls lēmums.

Sprūdžs liek atcelt aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām ar rīkojumu "Par Ozolnieku novada domes 2011.gada 11.oktobra saistošo noteikumu Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi"" darbības apturēšanu.

LETA jau ziņoja, ka, saņemot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkojumu par saistošo noteikumu darbības apturēšanu, Ozolnieku novada dome sasauks ārkārtas domes sēdi, kurā izskatīs ministra rīkojumu.

VARAM jau pagājušā gada 2.novembrī sniedza negatīvu atzinumu par Ozolnieku novada domes saistošajiem noteikumiem, kas paredz ierobežot smēķēšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, jo tie bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu.

Atbilstoši likumam "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu. Tas nozīmē, ka ministrijai nebija tiesiska pamata šos noteikumus saskaņot, informēja Auniņa.

Ministrija Ozolnieku pašvaldību jau saistošo noteikumu izstrādes stadijā aicināja šo iniciatīvu saskaņot ar Veselības ministrijas speciālistiem, lai novērstu pretrunas un noteikumu neatbilstību augstāka juridiskā spēka normām. Pēc VARAM ierosinājuma decembra sākumā Veselības ministrija ir paudusi atbalstu Ozolnieku novada domes iniciatīvai, un, lai šādu aizliegumu noteiktu, tagad plānots rosināt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Lai novērstu patlaban radušos neatbilstību, Sprūdžs izdos rīkojumu Ozolnieku pašvaldības pieņemto un izsludināto saistošo noteikumu darbību apturēt.

Ozolnieku novada dome pieņēmusi saistošos noteikumos, nosakot smēķēšanas ierobežojumu uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem.

Noteikumi tika publicēti pašvaldības oficiālā izdevuma Ozolnieku Avīze novembra numurā, un Ozolnieku novadā tie ir stājušies spēkā.

Pēc ministrijas negatīvā atzinuma saņemšanas 17.novembrī Ozolnieku novada dome bija sagatavojusi un nosūtījusi Ozolnieku novada domes lēmumu VARAM, norādot, ka neatcels izstrādātos saistošos noteikumus, un skaidrojot sava lēmuma pamatojumu.

Pirms tam, 8.novembrī, Ozolnieku novada domes sēdē deputāti nolēma izmantot tiesības nepiekrist VARAM nostājai un neatcēla savus noteikumus. VARAM paustā nostāja, ka tā ir iejaukšanās citos likumos, nepārliecināja pašvaldību, jo likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu ir pateikts, ka smēķēt aizliegts namu kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, taču nevienā likumā nav runas par smēķēšanu uz lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, tādēļ pašvaldībai ir tiesības izdot savus noteikumus. Šādu pamatojumu pašvaldība plāno nosūtīt arī VARAM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas