Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Daugavpils un Rēzeknes sadarbībai ar Krieviju novērota nekritiska attieksme pret kaimiņvalsts iniciatīvām

Daugavpils un Rēzeknes pašvaldības turpina izvērst sadarbību ar Krieviju un abās pašvaldībās novērojama nekritiska attieksme pret kaimiņvalsts iniciatīvām, secināts Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) analītiskajā apskatā Krievijas sadarbība ar Latvijas pašvaldībām: Daugavpils un Rēzeknes piemēri.

Neraugoties uz sarežģītajām attiecībām starp Krieviju, no vienas puses, un Latviju un citām rietumvalstīm, no otras puses, Daugavpils un Rēzeknes pašvaldības turpina izvērst sadarbību ar Krieviju un iesaistās Krievijas interesēm atbilstošu iniciatīvu realizēšanā, secināts pētījumā.

Pētnieki norāda, ka Daugavpilī un Rēzeknē novērojama nekritiska attieksme pret Krievijas iniciatīvām, ignorējot to, ka Krievija tās kultūras, humanitārās, izglītības un "tautiešu politikas" aktivitātes uztver kā daļu no valsts kopējās ārpolitikas un nacionālo interešu virzīšanas.

Pat, ja Daugavpils un Rēzeknes pašvaldību pārstāvji uz sadarbību ar Krieviju kultūras, humanitārajā un citās jomās skatās kā uz nepolitizētām attiecībām, Krievijas skatījums, kā to liecina Krievijas ārpolitikas dokumenti, ir pretējs, uzsver apskata autori.

"Publiskajā telpā bieži ticis runāts par nepieciešamību pēc saliedētas sabiedrības un par Krievijas humanitāro ietekmi, īpaši attiecībā uz Latvijas pierobežas reģionu. Nereti arī secināts, ka grūtības situācijas uzlabošanā sagādā finanšu resursu trūkums un citi īstermiņā sarežģīti izmaināmi faktori. Taču mūsu analītiskais apskats ilustrē, ka pat pašvaldības, kuras savu iespēju robežās varētu aktīvāk kalpot Latvijas valsts stiprināšanai, mēdz rīkoties gluži pretēji, veicinot nevis savas, bet gan kaimiņvalsts interešu realizāciju. Apskatā atrodams gana daudz to ilustrējošu piemēru. Minēšu vienu - Daugavpils pilsētas svētku galvenajā svētku koncertā 16 gadu laikā galvenais dziedātājs tikai vienu reizi nav bijis no Krievijas," uzsver viens no apskata autoriem, APPC valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis.

Apzinoties Krievijas ārpolitikas raksturu un intereses Latvijā, Daugavpils un Rēzeknes pašvaldībām ir jābūt atbildīgām par alternatīvu nodrošināšanu, jo īpaši kultūras jomā, šādi arī iesaistoties Latvijas sabiedrības integrācijas procesā, nevis atbalstot sabiedrību šķeļošas iniciatīvas, norāda apskata autori.

Analītiskais apskats balstās plašā informatīvo avotu klāstā, ietverot Krievijas institūciju dokumentus, Rēzeknes un Daugavpils pašvaldību dokumentus, informāciju no reģionālajiem plašsaziņas līdzekļiem un intervijas ar minēto pilsētu pašvaldību darbiniekiem un sabiedriskajiem aktīvistiem.

Apskata trīs nodaļās sniegts ieskats tajos Krievijas rīcībpolitikas jautājumos, kas skar ārējo sadarbību ar citu valstu reģioniem, analizēts, kā Krievijas īstenotās darbības atspoguļojas Daugavpils un Rēzeknes gadījumos un kā šīs pašvaldības reaģē uz Krievijas iniciatīvām.

Tāpat autori pievēršas augstākminēto pašvaldību realizētajiem pasākumiem un darbībām, kas tieši vai daļēji saistītas ar Krievijas ārpolitiskajām aktivitātēm.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Vai "pētniekiem" nekad neienāk prātā, ka sadarbojoties arī otra puse tiek "ievilkta ietekmes zonā"? Ja "pētnieki" pētītu pa īstam, nevis attālināti, no Rīgas kabinetiem... viņi uzzinātu daudz interesanta.
rekur
r
Vietējam ierindas pilsonim Kritiska Attieksme ir pret Krievijas cenām uz benzīnu, cigaretēm, šņabi vai cukuru, kurus var no turienes atvest. Tas, kas notiek ar Ukrainu, Grūziju vai ko citu viņiem ir pie pēdas. Politikā vai izdzīvošanā nav ne principu ,ne draugu. Ir tikai Intereses. Pirmā vietā visiem ir savs vēders, savs maks un sava kabata. Bet Jūs ko gaidijiet???
?!
?
D-pils un Rēzekne ir puķītes. Maskavas jeģinās rossijas pārstāvji ir pašā Latvijas sirdī- Rīgā. Tā ir tieša Krievijas ārpolitika. Ko var gaidīt no krievu pilsētām, ja tās redz, ka valsts vājināšana galvaspilsētā sokas gluži labi. Tā nu tas pētījums ir papildināms. Kā arī- latviešiem tīkās domāt, ka krievi šeit ir lojāli mums. Nu nu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas