Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo finanšu dokumenti izskatīšanai FM un VARAM

Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo dokumenti par parādsaistību apjomu, nākamā gada budžetu un finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanu izskatīšanai Finanšu ministrijā (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), uzzināts pašvaldībā.

Ceturtdien Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs ("Kopā Latvijai") un Finanšu pārvaldes speciālisti piedalījās FM Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgās komisijas sēdē.

Sēdē tika pārrunāti trīs galvenie jautājumi: līdz šim paveiktais Rēzeknes 2024.gada budžeta izstrādē, parādsaistību apjoms par 2023.gadu, kā arī paveiktais pašvaldības finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanā.
 
Pēc FM pieprasījuma Rēzeknei būs jāsagatavo vairākas dokumentu paketes. Pirmā ir par parādsaistību apjomu 2023.gadā, kas galvenokārt saistītas ar investīciju projektu - topošā rekreācijas centra, pirmsskolas izglītības iestādes "Rotaļa" un ceļu infrastruktūras - realizāciju.
"Te jāatgādina, ka pašvaldība jau augustā centās rast risinājumu esošajai situācijai, iesniedzot Valsts kasē aizņēmuma pieteikumus, par kuriem, kā zināms, vēl aizvien nav saņemta oficiāla FM atbilde - nedz apstiprinoša, nedz noraidoša," apgalvo Stecs.
Otrā pakete ir par 2024.gada budžetu, kam jāsastāv no divām daļām. Pirmajā daļā jāiekļauj visi obligātie pakalpojumi jeb pašvaldības autonomās funkcijas, ko pašvaldībai ir pienākums nodrošināt dažādās jomās. Otrā daļa ir brīvprātīgās iniciatīvas, kas saskaņā ar likumdošanu pašvaldībai nav obligātas.
 
Svarīgs nosacījums, kas Rēzeknei jāizpilda, ir pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšana, iztiekot ar pašvaldības līdzekļiem, sacīja domes priekšsēdētāja vietnieks. Tikai tad FM solot ierosināt finanšu stabilizācijas procesu, kura gaitā tiks risināts
pašvaldības parādsaistību jautājums.
 
Darbs pie finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanas turpināšoties paralēli citiem būtiskiem procesiem.
 
Tāpat Stecs informēja, ka Rēzeknes pašvaldībā jau ir izveidota nākamā gada budžeta izstrādes komisija. Pēc pirmās darba grupas sēdes 2024.gada budžetā konstatēts deficīts 10 miljoni eiro, no kuriem aptuveni 5 miljoni eiro ir pašvaldības parādsaistības par investīciju projektiem, kuru realizācijai pašvaldība lūgusi aizņēmumus.
"Budžeta veidošanas procesa sākumā tā ir standarta situācija, kaut gan tāpat ir skaidrs, ka mums jāpaveic sarežģīts darbs. Nākamnedēļ notiks darba grupas otrā sēde, kur budžeta kopaina jau būs skatāma detalizētāk," skaidro pašvaldības politiķis.
Kad pašvaldība sagatavos visas minētās dokumentu paketes, tās analizēs FM un VARAM, kas arī iesaistīsies procesā un pēc nepieciešamības sniegs savas rekomendācijas Rēzeknes pilsētas pašvaldības 2024.gada budžeta veidošanai.
 
"Saskaņā ar likumdošanu Latvijas pašvaldībām jāsagatavo budžeta projekts divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, tas ir, apmēram līdz janvāra vidum. Tieši šis uzdevums patlaban ir prioritāte," rezumēja Stecs.
 
Kā LETA jau rakstīja iepriekš, Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") apgalvojums, ka Finanšu ministrija (FM) nav sniegusi "atbildi, argumentētu atteikumu" uz Rēzeknes aizņēmumu pieteikumiem, neatbilst patiesībai.
 
Ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis apgalvoja, ka FM ir sniegusi pamatotu atbildi, pat divas - vienu 24.augustā un atkārtoti 15.septembrī - Rēzeknes domes priekšsēdētājam, kā arī domes deputātiem.
 
FM ir izskatījusi Rēzeknes domes priekšsēdētāja vēstuli par Pašvaldības aizdevuma pieteikumiem un informē, ka ministrija jau 24.augustā ir informējusi pašvaldības domi par normatīvo aktu normām un to, ka pašvaldībai šobrīd nav iespējams saņemt jaunus aizņēmumus un sākt jaunu projektu īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas