Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

2010. gads viens no nokrišņiem bagātākais vēsturē

Pagājušais, 2010. gads, Latvijā bijis viens no nokrišņiem bagātākajiem kopš veic meteoroloģiskos novērojumus, taču vidējā gaisa temperatūra gan bijusi ap normu, aģentūrai BNS sacīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pārstāve Marta Smita.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka nokrišņu bijis par 20 procentiem vairāk nekā vidēji citus gadus un līdz ar to aizvadītais gads varētu būt piektais mitrākais kopš Latvijā veic novērojumus.

Vidējā gaisa temperatūra Latvijā pagājušajā gadā bijusi ap +5,7 grādiem un tas atbilst ilggadīgo novērojumu normai.

2010. gadā Latvijā bija netipiski kontrastaini laika apstākļi. Janvārī un februārī valdīja ilgstošs sals. Janvārī Rīgā un lielākajā Latvijas daļā pirmo reizi pēdējo 70 gadu laikā nebija neviena atkušņa. Sniega biezums ziemas beigās Rīgā sasniedza 63 centimetru.

Pavasaris atnāca strauji - vēl 17. martā Rīgā bija vairāk nekā 60 centimetru biezs sniega, bet desmit dienu laikā tas pilnībā nokusa.

Lai mazinātu plūdus, vairākās upēs Latvijā notika ledus spridzināšana, taču no applūšanas tas neglāba. No krastiem izgāja Daugava appludinot daudz lauku Daugavpils novadā, Pļaviņas, plašus plūdus piedzīvoja Jelgava un Zemgales lauki un pat mazākās Vidzemes upītes šajā pavasarī izpletās pa simtiem hektāru plašiem laukiem. Vairākās hidroloģiskajās novērojumu stacijās fiksēja augstākos ūdens līmeņus pēdējā gadsimta laikā.

Vasara bija karstākā kopš Latvijā veic meteoroloģiskos novērojumus. Vidējā vasaras mēnešu temperatūra bija divarpus grādu virs normas - +18,4 grādi.

24 dienās tika uzstādīti jauni konkrētās dienas karstuma rekordi, bet 23 dienās gaiss Latvijā sakarsa virs +30 grādiem.

Viskarstākā diena bija 13. jūlijā, kad Ventspilī termometra stabiņš pakāpās līdz +34,8 grādiem un tik karsts Ventspilī nekad nebija bijis.

Rīgā 53 dienas pēc kārtas, gaisa temperatūra bija augstāka par normu.

Karstais laiks ietekmēja dzelzceļa satiksmi, jo sliedes karstumā deformējas, svelme bojāja ceļus un karstums slikti ietekmēja arī lauksaimniecību. Pārāk siltā ūdens dēļ bojā gāja zivis, zivjaudzētavā "Tome" postā aizgāja pus miljons lašu mazuļu.

Lielu postažu nesa negaisi, zibeņi un vētras. Spēcīgākais negaiss ar viesuļiem 8. augusta vēlā pēcpusdienā izveidojās virs Baltkrievijas ziemeļiem, tad pāris stundās arvien pieņemoties spēkā šķērsoja daļu Latgales un Vidzemes austrumu daļu, vislielākos postījumus nesot Madonai

Vēl novembra vidū pārspēti daži siltuma rekordi, gaisa temperatūra paceļoties virs +10 grādu atzīmes, mēneša pēdējās dienās nāca aukstuma rekordi ar gaisa temperatūru līdz -15..-20 grādiem.

Pagājušajā gadā Latvijā gaisa temperatūra svārstījusies no -33,5 grādiem 27. janvāra rītā Daugavpilī līdz +34,8 grādiem 13. jūlija pēcpusdienā Ventspilī. Gaisa temperatūras amplitūda sasniegusi 68 grādu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas