Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aģentūras: "Baltijas ceļa" piemiņas pasākumi ir kā atelpa Baltijas valstīm ekonomisko problēmu laikā

Baltijas ceļa 20.gadadienas pasākumi Baltijas valstu iedzīvotājiem, kas tagad piedzīvo smagu recesiju, ir kā aizmiršanās ekonomisko problēmu laikā, tā 1989.gada 23.augusta notikumu pieminēšanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā raksturo ārvalstu ziņu aģentūras.

"Tā kā reģions patlaban ir dziļā recesijā, 23.augusta Baltijas ceļa gadadiena ir kā atgādinājums par cerīgākām dienām," vēsta Reuters.

Aģentūra ziņo par Baltijas vienotības skrējienu, kurā jau startējuši Igaunijas pārstāvji un kuram vēlāk pievienosies arī skrējēji no Lietuvas. Skrējiens noslēgsies Latvijas galvaspilsētā Rīgā, un tam noslēguma fāzē pievienosies arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

"Strādājot kopā iepriekšējās paaudzēs mēs esam bijuši spējīgi atjaunot neatkarību. Mēs pierādījām, ka varam aizstāvēt sevi," Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa teikto sestdien Tallinā citē aģentūra. "Mēs esam izdzīvojuši iepriekš un šodien, un, par spīti ekonomiskajām problēmām, mēs izdzīvosim arī nākotnē," norādījis kaimiņvalsts prezidents.

Reuters atgādina 20 gadus vecos notikumus, kad ļaudis trīs Baltijas valstīs sadevās rokās, lai aizstāvētu savu valstu neatkarību, un norāda: kontrasts starp 1989.gada ideālismu un pašreizējo ekonomisko realitāti ir īpaši izteikts Latvijā, kur valdība ir atkarīga no starptautisko aizdevēju dotajiem 7,5 miljardiem eiro un kur tiek samazinātas pensijas un sabiedriskajā sektorā strādājošo algas. Aģentūra citē arī Neatkarīgās komentētāju Viktoru Avotiņu, kas sestdienas laikrakstā raksta: "Uzskatu par liekulīgām tādas oficiālas vai pusoficiālas publiskas akcijas, kuras nevis apliecina reālo stāvokli, bet tiek vilktas kā aizkars šim stāvoklim priekšā."

Atgādinot Baltijas valstu neatkarības iegūšanas ceļu, arī AFP ziņo, ka Igaunijai, Latvijai un Lietuvai 1989.gada notikumu pieminēšana ir kā atelpa no ekonomiskajiem sarežģījumiem.

Vairāki toreizējo notikumu dalībnieki dalījušies atmiņās par Baltijas ceļu, stāstot par pacilātību un vienotības sajūtu.

AFP citē Lietuvas Valsts prezidenti Daļu Grībauskaiti, kas norādījusi: atkal ir ļoti svarīgi stāvēt kopā un parādīt, ka varam samazināt recesijas negatīvās sekas, uzņemties lielāku atbildību un būt drosmīgāki cīņā ar mūsu laikmeta izaicinājumiem.

Taču ne visi esot tik nostaļģiski, ziņo AFP. "Viņi slēdz skolas, samazina pensijas, cilvēki ir bez darba. Kam vajadzīga tāda brīvība?" vaicā 78 gadus vecā Latvijas krievu kopienas pārstāve Inna Arakčējeva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas