Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Alvis Hermanis: partija jādibina jauniešiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
SVF
S
AH gadījumā robeža starp nonkonformistu un pozējošu 'mākslas mesiju', kuram savu mākslu kopējā sociālajā un kultūras kontekstā liedz ieraudzīt savas izredzētības apziņa, ir praktiski neeksistējoša. Kas vācietim nāve, krievam marcipāns, tā sakot. Pasaules līmeņa režisori, kā Kristians Smeds, kurš tikko bija Rīgā, dibina neatkarīgas kompānijas Smeds ansambļus, lai varētu mierīgi nodarboties ar savu neatkarīgo, izcilas kvalitātes mākslu, nevis, cīnoties par valsts subsīdijām savam publikai nepieejamajam teātrim, retoriski maina visas valsts politiski-demogrāfisko piegriezumuu mutvārdos dibina nenobriedušu cilvēku partijas! TĀS TIKAI mūsu valstij vēl šobrīd būtu vajadzīgas! Lai ko jūs teiktu, šādu žestu neadkevātums režisora statusam liek domāt par Grandiozitātes sindromu kā iespējamu AH problēmu šobrīd, un baigu sociālu un tīri cilvēcīgu bezatbildību. UN tas nevienam un nekam nepalīdz krīzē. Krīze ir acīmredzama, solis pārmaiņu virzienā būtu to atzīt ar A. Hermanim.
Niecība
N
Ja arī tā būtu, ka Latviju apdzīvo divi grupējumi- kultūras nīdēji un kultūras alcēji, ir nerotējošas teātru pārvaldes un viena "rotējoša" Alvja Hermaņa pajumtē (atļaujiet pasmaidīt), vairumā bezgoži pāri par 30 un ī s t i e līdz 30 (kur gan šie radās sabiedrībā, kur tētiņi un mammiņas, draugi un paziņas- domubiedri cits citu ietekmē un iekārto?)... Kad Alvis Hermanis atkal kat ko apgalvo un pretendē uz visziņa statusu (JRT reklāmas dēļ varam to saukt arī par skandālu), es bezkaunīgi paturu prātā, ka MĀKSLINIEKI IR un aizvien BŪS savrūpji, patmīļi,savdabji un īpatņi. Tas tad arī ne reti veido mūsu interesi par viņu darbiem un problēmu nostādnēm, kaut arī pretendē uz mums prakstiski nesasniedzamiem pasaules izpētes un sapratnes dziļumiem. Nemaz netaisos un atzīstu sevi par nespējīgu ieslīgt šajā (kārtējā) it kā pārdabiski dziļajā dikusijā, bet gribētu dzirdēt reiz atbildi tikai uz vienu jautājumu. KĀPĒC MĒS- SKATĪTĀJI, KAS NEVARAM ATĻAUTIES NE FIZISKI, NE MATERIĀLI ( biļetes arī izpārdotas) REGULĀRI BŪT J R T , esam tā aplaupīti, ka TELEVĪZIJA mums nesniedz tikpat kā nekā no visa tā patiesā, dziļā, vērtīgā, kas notiek šai mākslas iestādē , kaut cik sastutējot un paceļot gaismā mūsu trulos prātus, primitīvos jutekļus un nicināmos organismus, tai skaitā izšķīdinot patoloģisko kultūras nīšanas iedabu? Vai TV iespējas ir tik nicināmas (salīdzinājumā ar dzīvo klātbūtni), ka nav izmantojamas, jo tik un tā nesniegs patiesu priekšstatu par JRT izrādēm? Vai tas būtu tā kā ar cūkām nokaisītajām pērlēm? Vai JRT žēl, izrādi noņemot no repertuāra, to parādīt skatītājiem tāpat gluži par neko jeb tādas izvēles priekšā, kā saka, štrunts par gara gaismu? Vai arī JRT, kārojot pēc peļņas, tāpat vien idejas vārdā neko nevienam nav gribošs un tiesīgs dot un prasa no TV samaksu, kas pēdējai savkārt nav pa kaulam?( Dodot gūtais neatņemams!) Vai TV kaut kādā veidā tā var sagrābt peļņu uz JRT rēķina? Ceru, ka MĒS būtu daudzi, kas nesviežot nevienu akmeni, arī no attāluma būtu laimīgi pabūt JRT Gaismas pilī, kas mūs padarītu redzīgākus, dzirdīgākus, saprotošākus un politiski izglītotākus.
coper's
c
Tauta, kas ir ar zobiem pret bibliotēku, bet gatava pēdējo latiņu ziedot "Neprāta cenai" piepildīs Ušakova sapni par latviešu valodas pazušanu! Hermanis ir nonkonformists, ne visam var piekrist ko viņš saka, bet manu cieņu viņš ir pelnījis. Runā Hermani!!!!
Juzis
J
Ļeoņidiks bija Cilinskis - tolaik patika, bet šaubos, vai labāks par Daudziņu. Maratu spēlēja Kubilis - cienu šī vīra inteliģenci, bet vienveidīgā spēles maniere un spalgais, griezīgais balss tonis jau tolaik bija neizturams.
Senais>jautājums
S
Jūs strīdaties par gaumi.
jautājums
j
Liedskalniņu kā Ļiku laikam esmu redzējis tikai kaut kādos fragmentos TV. Tā kā salīdzinājumu ar Broku atsaucu...
jautājums
j
Ak vai ! Redzēju... Gundars Āboliņš ir savu vecāku talanta cienīgs dēls.Lielisks aktieris ! Bet ne Broka , ne Kalniņa, ne Tatarinova nav konkurentes Liedskalniņai...Nu nav ! Daudziņš kā Leonidiks bija labs! Un es atceros Liekskalniņu kā Ļiku, bet pat lāgā neatceros, kurš tur bija Ļeonidiks Un Garā dzīvē... Tur varbūt bija labi aktieru darbi, bet man bija iebildumi pret izrādes koncepciju kā tādu..
SVF
S
Nudien, ja arī šī intervijas daļa ir tikai provokatīvāko izteikumu izvilkums, un tāds iespaids, Diena, diemžēl rodas, pārējo interviju - lai "neiemīlētos"- nelasīšu. Jebkuru iespējamu lielisku domu tajā priekš manis diskreditē interneta versijā koncentrētā [faktiski] nejēdzība, kamēr tieši komentāros - un te es nedomāju visa 'alviskā' bezdomu aizstāvību, ar kuru nodarbojas Naumanis - ir daudz tāda, ko AH derētu izlasīt. Faktiski šī intervija iezīmē reālu kultūras krīzi. Un nav vietā klaigāt ne par kādu naidu, ja kultūras patērētāji par to runā, viņiem ir tiesības kritizēt produktu, par kur maksā gan biļešu naudu, gan nodokļus. Tātad par skatuves kultūras krīzi: kad tas, ko varētu saukt par t i p i s k i nacionālu kultūru - NT ar saviem vadoņiem - un arī alternatīvā, Hermaņa piedāvātā un, būsim godīgi, materiāli privileģētā skatuve - bankrotē, bankrotē sabiedrisku un estētisku ideju ziņā, un kvalitātes ziņā arī aizvien dziļāk pieviļ. Hermanis ir šī paša procesa daļa, tāpēc īpaši neveikli lasīt viņa nemitīgās apsūdzības sistēmai un aizvien smieklīgākos Latvijas glābšanas iespēju piedāvājumus.
Juzis
J
Arī es agrā bērnībā esmu redzējis jūsu minētās izrādes, bet nevar taču visu mūžu vaimanāt par to, ka reiz zāle bija zaļāka. Pie tam Jūsu vaimanas liecina, ka neesat redzējis ne Baibas Brokas Ļiku, ne Viļa Daudziņa Ļeonidiku, ne Gundara Āboliņa Soņu, ne Ģirtu Krūmiņu un Gunu Zariņu Garajā dzīvē, ne Rēzijas Kalniņas vai Karīnas Tatarinovas Blānšu, jo ja būtu redzējis, tad ieraudzītu, ka zāle ir tikpat zaļa arī tagad.
jautājums
j
Nu un kas tur slikts, ka apspriež cik bērnu tēvs viņš ir ? Vai tad par bērniem jākaunās ? Un komentārus jau lasīt nav obligāti. Lai, tie kam nepatīk, nelasa ! Un Hermaņa faniem būs jāpiecieš, ka izteikties drīkst arī tie, kas nav fani, bet ir nodokļu maksātāji. Jo Hermaņa teātris tapat saņem valsts dotāciju... Ja prastu pats izdzīvot par nopelnīto, par biļešu ieņēmumiem...Tad es būtu ar mieru atzīt Hermani par ģeniālu ! Un vēl .... Kairišs atzīst Hermani par ģeniālu, Hermanis atzīst Kairišu par talantīgu...Savstarpējie reveransi...Ko nozīmē sliktāk jau nebūs ? Hipnotiskais brauciens bija pilnīgs Čau ! Man laikam traucē salīdzinājums... Savā ļoti agrā jaunībā es redzēju kā spēlē Liedskalniņa. Kā Ļeļa, kā Blanša...Sebris kā Mežonīgais kapteinis Kihnu Jens...Man trūkst šīs aktieriskās meistarības. Un šodienas latviešu teātris man šķiet bezgalīgi anēmisks...Nav kaislības, nav vitalitātes... Arī Hermanim ar viņa krieviem...
SVF
S
Hermanis Alvis diemžēl tik pavirši vēro to, kas Latvijā notiek, - tas uztverams, ja uzmanīgi ieklausās viņa vispārīgajos, aptuvenajos, taču ambiciozajos spriedumos, - ka praktiski neviens no viņa "valstiskajiem" piedāvājumiem šeit nav ņemams nopietni: tā to uztvert tarucē izteikumu autora lielummānija un nepietiekami detalizētā izpratne par politiskās, ekonomisās, sociālās, demogrāfiskās situācijas niansēm valstī. Iespējams, šis ir brīdis, kad šādu 'sociālā un politiskā pārvedotāja' balsi dzirdēt ir nelietderīgāk kā jebkad. Neviena konstruktīvam taču visi - vadoši piedāvājumi. Hermanis pēdējā laikā hroniski pārsniedz savu kompetenci. UN tik bezgalīgi ne-paškritiski, ka sāk rasties jautājumos, vai ir atlikušas sfēras - bez izrāžu uzlikšanas uz skatuves - kurās viņam šī kompetence ir.
Marī
M
Vai Hermanis domā, ka viņš pats (pāri 40), vai Oļģerts Kroders (88) vai Vita Matīsa (dāmām gadus gan neskaita :) ir ideālisti mazākā mērā kā tie līkie , glumie TP klerkiņi Izglītības ministrijā (22-30)?
zbs
z
piekrītu! Hermaņa lielā intervija ir pilnīgi par ko citu - gudra un forša. Ja Dienā kāds domā, ka šādējādi var celt avīzes reitingu, tie ir maldi - gudru lasītāju šī strutu bedre vienkārši aizbaida. Nu, kuram Hermaņa fanam gribas, lai viņa elku sauc par psihiski slimu, apspriež, cik bērnu tēvs viņš ir u.tml. DIENA, ieviesiet moderatoru, kurš bez žēlastības dzēš visu, kas neattiecas uz tēmu - nu nav te nekāda PUBLISKĀ ATEJA!
jokainaa
j
Un veel-ar taadu izgliitotiibs liimeni kaa Latvijaa var lepoties reti kura valsts, t.i. ,ar tik lielu studeejoshos skaitu, bet kaapec ieveel visu laiku vecos veezus? Tapeec ,ka - pietruukst drosmes, patriotima un uzdriiksteesnaas protsteet pret nelieshiem. Valda vispareejs pesimisms , neticiiba labajam, pietruukst ticiibas muuziigaam paarbaudiitaam moraales vertibaam, jo visur it ka uzvar negatiivais. Mietpilsonisms, mantrausiiba, arishkiiba, provinciaalims,cinisms, vilku bara tikumii ir shiis sabiedriibas moraaales pamataa un tas tiek netieshaa veida pasniegts kaa izdziivoshanas jaunajai paaudzei. Mums lielai dalai pamataa pietruukst izpratnes, ka nevar izaugt no gurku seeklaam rozes. Izaugs tikai gurki- vai citaadi- ko seesim ,to plausim! Tu esi tas ,ko pats par sevi domaa. To pshu var attiecinaat ari ne tikai uz individu , bet ari uz visu konkreeto tautu.
jokainaa
j
Loti jokaina domaashana. Man 45 gadi un es ari neesmu saistiita ar sheemoshanu.Mani draugi paarsvaraa ir jaunieshi lidz 30 gadiem un ,liekas, ka Hermana kungs stipri paarspiilee un aizpluust pats padomju stila propogandiskaa voluntaarismaa.Bet piekkriitu, ka atmoda vajadziiga, jeb pareizaak sakot- reiz Jaatjauno 1918. gada Latvija, nevis jaauztur shis postpadomju kropliiba ar visiem ncionaalajiem un krieevujas chekistiem ,komjauniesiemun,komunistiniem, puku spkulantiem un bandiitieniem. Shaja proceaa jaanem daliba visiem un ,pirmkaart , jau taadiem, kas netaisaas Putinam suudzeeties, ka Jauno riigas tejateri grib sleegt vai pievienot Uz biblioteku ietu ka gaajushi,jo tam nu gan nav nekaada sakara kadaa vecaa vai jauna ekaa lasiit graamatas.Un vai Hermana kungs nesen ir iegaajis reiz Valsts biblioteekaa ?Tur vairs neviens neseez- nokserokopee gramatas un lasa taas maajaas vai internetaa. Un labi zinaams ,ka shii jaunaa eeka nespes izpildiit gramatu glabaatuves funkcijas.Ta ir kaartejais elitaarais biznesa projekts ,kas nav paredzeets tautai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas