Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Apinis: jāpalielina nodoklis arī vīnam un alum

Ceturtdien Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents P.Apinis nosūtījis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Finanšu ministram Andrim Vilkam un Veselības ministram Jurim Bārzdiņam vēstuli ar lūgumu attiecināt akcīzes nodokļa paaugstināšanu ne tikai uz stiprajiem dzērieniem, bet arī stiprinātajam alum, kokteiļiem un sidram, kas satur alkoholu virs 5,6 tilpumprocentiem.

"Jau šobrīd Latvijā ir visai liela cenu diference starp „vieglajiem” un „stiprajiem” alkoholiskajiem dzērieniem," norādīja Apinis. 

Pēc Latvijas narkologu sniegtajiem datiem, jaunieši visvairāk lieto stiprināto alu liela tilpuma pet– pudelēs, kā arī sidru un alkoholiskos kokteiļus. Arī liela daļa uz alkoholismu vērstu cilvēku pastāvīgai alkohola lietošanai izmanto tieši stiprināto alu liela tilpuma pet– pudelēs.

Kā zināms, dabiskā raudzēšanas procesā alus nevar būt stiprāks par sešiem tilpumprocentiem. Tādēļ dzēriens, kas pet– pudelēs tiek tirgots kā "alus", patiesībā ir spirtots gāzēts koncentrāta šķīdums, kuru varētu saukt par "alus produktu".

"Šim produktam būtu nepieciešams pievienot tādu pašu akcīzes nodokli kā stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Pilnīgi nepamatoti ir paaugstināt cenu degvīnam, bet nepaaugstināt degvīna kokteilim," uzsver Apinis. 

Latvijas Ārstu biedrība aicina budžeta konsolidācijas procesā alkoholiskajiem dzērieniem akcīzi paaugstināt vairāk, kā arī paplašināt ar paaugstinātu akcīzes nodokli apliekamo alkohola sortimentu, iekļaujot tajā vīnus, stiprinātos „alus produktus”, kokteiļus, sidrus un citus, galvenokārt ārvalstīs ražotus alkoholiskos dzērienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas