Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Aptiekās pērk līdzekļus pret insektiem, gremošanas traucējumiem, paģirām

Aptiekās pirms Jāņiem cilvēki vairāk pērk pretinsektu līdzekļus, gremošanas un pretsāpju līdzekļus, kā arī zāles pret paģirām, aģentūra BNS uzzināja, aptaujājot aptieku tīklu pārstāvjus.

Aptieku grupas "Euroaptiekas" valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe aģentūrai BNS pastāstīja, ka pašlaik aptiekās ir jūtams cilvēku pieplūdums un pircējus var iedalīt divās grupās - vecāka gadagājuma cilvēki un jaunieši.

Vecāka gadagājuma cilvēki lielākoties iegādājas kompensācijas medikamentus un gremošanas fermentus. Savukārt jaunieši esot "nedaudz vaļīgi", iespējams, siltā laika un atvaļinājumu dēļ. "Jaunie pērk pretodu līdzekļus, gremošanas fermentus, pretcaurejas līdzekļus, kā arī pretpaģiru zāles," norādīja Zemdega-Grāpe un piebilda, ka ir jūtams arī atsevišķu recepšu zāļu pieaugums, piemēram, antibiotikas, pretsēnīšu līdzekļi kā nedrošu dzimumsakaru sekas un pretapdeguma līdzekļi.

Zemdega-Grāpe klāstīja, ka, iespējams, vecākie cilvēki lūdz ārstiem izrakstīt zāles trīs mēnešu kursam, jo baidās par ekonomisko situāciju, turpretī vidējā paaudze un jaunieši pērk medikamentus tikai konkrētai problēmai un neveido uzkrājumus. Viņa gan piebilda, ka ir atsevišķa cilvēku grupa, kas tomēr veido uzkrājumus un iepērk zāles lielākā daudzumā - tie, kuri tuvākajā laikā plāno pamest valsti.

"Euroaptieku" valdes locekle atzina, ka arī iepriekšējos gados pirms Jāņiem un Jāņos strauji pieauga gremošanas fermentu, pretodu, pretpaģiru un pretsāpju līdzekļu, kā arī plāksteru, prezervatīvu un avārijas kontracepcijas pārdošanas apmēri. "Pēc Jāņiem ir jārēķinās ar apmēram piecu dienu pauzi, un tad cilvēki sāk nākt pēc antibiotikām, apdegumu līdzekļiem un grūtniecības testiem," piebilda Zemdega-Grāpe.

Arī "Ģimenes aptieku" pārstāvji pavēstīja, ka ik gadu Jāņos būtiski palielinās dažādu pretinsektu līdzekļu, gremošanas un pretsāpju medikamentu, kā arī pārsienamo un plāksteru pārdošanas daudzumi. Vislielākais pieaugums - līdz pat 500% - vērojams tieši pretinsektu (odu un ērču) līdzekļu pārdošanā.

"Ģimenes aptieku" tirdzniecības direktors Egils Tēbelis prognozēja, ka šogad pretodu līdzekļi varētu būt vēl aktuālāki, jo pēc siltās ziemas insektu ir ļoti daudz.

Savukārt gremošanu sekmējošo līdzekļu pārdošana dažas dienas pirms Jāņiem pieaug par aptuveni 60%, salīdzinot ar vidējo mēnešu rādītāju, un tie ir pieprasīti līdz pat 26.jūnijam, kad vidēji tiek pārdots par 80% vairāk nekā ikdienā. "Tā kā svētki nav iedomājami bez garšīgām maltītēm, tad daļa pircēju jau laikus sagatavojas dažādām iespējamajām sekām," norādīja Tēbelis.

Saskaņā ar "Ģimenes aptieku" sniegto informāciju pirms svētkiem būtiski palielinās arī pārsienamo materiālu un plāksteru pārdošanas apmēri, savukārt pēc Jāņiem ļoti pieprasīti ir brūču dzīšanas veicināšanas līdzekļi un pretsāpju medikamenti.

Pašlaik ar "Euroaptiekas" zīmolu Latvijā strādā 39 aptiekas, savukārt "Ģimenes aptieku" tīkls ir viens no lielākajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 50 aptieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas