Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar Čakšas bijušo vīru saistīta firma no veselības budžeta saņēmusi nepilnu miljonu

Ar šo gadu veselības aprūpē bija paredzēts ieviest divus pakalpojumu grozus – vienu tiem, kas maksā nodokļus, otru – nemaksātājiem. Lai iedzīvotājus pareizi sašķirotu, vajadzēja izveidot sistēmu, kam valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra divus miljonus eiro. Jaunā veselības ministre, Ilze Viņķele (A/P) šonedēļ paziņoja, ka ap 600 tūkstošiem no šīs naudas, iespējams, iztērēti negodīgi. Naudu saņēma veselības ministres Andas Čakšas bijušā dzīvesbiedra uzņēmums, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Pagājušā gada pēdējās dienās Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests iegādājās programmatūru Owitech, un konsultācijas tās ieviešanai par kopējā summu 480 tūkstošiem eiro. Programmu Owitech ražo Latvijas uzņēmums Analytica. Tā pasargā datorsistēmas no kiberuzbrukumiem. Programmu var nopirkt no citām firmām, bet uzstādīšanu un apkalpošanu piedāvā tikai pati Analytica

Saņēmusi sūdzības no nozares pārstāvjiem, jaunā veselības ministre uzdeva sākt pārbaudi ministrijas un veselības dienesta darījumiem. Šonedēļ viņa paziņoja, ka aizdomīgi ir ap 600 tūkstošu eiro pasūtījumi. No tiem par pusi jau samaksāts.

Ministrijas piesaistītie eksperti uzskata, ka nav piegādātas iepirkumā prasītās licences. Viņiem ir aizdomas, ka daļa no nopirktās programmatūras nemaz neeksistē, bet citā daļā patiesībā pārdota citas firmas programma, kas tirgū ir krietni lētāka. 

Pati Viņķele saka, ka šobrīd ir aizdomas ar krāpniecību un negodīgu konkurenci. "Mēs esam saņēmuši pirmo neatkarīgo ekspertu pārbaudes rezultātus, uz tiem pamatojoties, izveidots rīkojums dienesta pārbaudes komisijai. Mēs veiksim fizisku pārbaudi par šo licenču esamību, vai tās ir instalētas. Veiksim pārrunas arī ar komersantu, lūgsim skaidrojumu viņam par šo situāciju, un tad, ja būs tā, kā eksperti savos atzinumos norāda - ka šīs programmatūras, iespējams, vispār dabā nepastāv -, tad, protams, mēs vērsīsimies policijā."

Tikmēr Anda Čakša (ZZS) uzskata, ka apsūdzības ir nepatiesas. "Manā skatījumā šis ir liels  un diezgan bezatbildīgs šovs. Ņemot vērā, ka paziņojums par to, ka politiski var ietekmēt Elektronisko iepirkumu sistēmu, vien liek domāt par neprofesionalitāti paziņojuma veikšanā."

Analytica lielāko īpašnieku Juri Pūci un Čakšu savulaik vienojusi laulība. Pūce pēdējos gados ministrijā bijis biežs viesis, tomēr Čakša neesot informēta par darījumiem ar bijušo vīru. Veselības ministrija Analytica produktus un pakalpojumus aktīvāk sāka pirkt pēc Čakšas stāšanās amatā - 2017. gada nogalē, kad firmu piesaistīja e-veselības kļūdu labošanai. 

Pēdējā pusotra gada laikā Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests kopumā pircis preces un produktus par 3,4 miljoniem eiro. 

Gandrīz trešā daļa no šīs summas bijusi par Owitech licencēm un apkalpošanu.

Čakša gan noliedz savu saistību ar iepirkumu un firmu. "Tur ir ļoti daudzi uzņēmumi piedalījušies, ja mēs runājam par finansēšanas likuma sistēmu radīšanu. Nevaru jums precīzi pateikt, kas ir īpašnieks," raidījumam Nekā personīga saka bijusī veselības ministre. Viņa atzīst, ka kontakts ar bijušo vīru ir minimāls un robežojas ar bērnu skolas gaitu apspriešanu. 

Pirms 14 gadiem Valsts reģionālās attīstības aģentūra izveidoja Elektronisko iepirkumu sistēmu. Tā ļauj iestādēm vienkāršāk iepirkt kancelejas preces, IT pakalpojumus un citas lietas. Sistēma līdzinās interneta veikalam. Preces apkopotas katalogos. To, kuri uzņēmumi sistēmā drīkst piedāvāt savas preces un pakalpojumus, Valsts reģionālā attīstības aģentūra noskaidro atklātos konkursos. Lielākajā daļā kategoriju tiek izvēlēti vairāki uzņēmumi, kas visu laiku ar cenu konkurē savā starpā. Dažās jomās konkurences nav, un produktu piedāvā tikai viens uzņēmums.

Par sistēmu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra šopavasar arī ķērās pie Analytica darījumu pārbaudes. 

Pēdējo divu gadu laikā par Owitech licencēm un apkalpošanu valsts iestādes maksājušas divus miljonus eiro.

Oļegs Fiļipovs, Valsts reģionālās attīstības aģentūras Elektronisko iepirkumu departamenta direktors, skaidro, ka, pētot pēdējos slēgtos līgumus starp Anatytica un Veselības ministriju, konstatētas neatbilstības. "Pārbaudot darījumus, mēs konstatējām, ka vienā no pozīcijām mums diezgan bieži ir jāiet ar aicinājumu grozīt darījuma nosacījumus, lai tie būtu atbilstoši vienošanās prasībām. 19. martā mēs uzrakstījām Veselības ministrijai, pieprasījām vienā no noslēgtiem darījumiem informāciju. Tad, kad to izskatījām, informējām Veselības ministriju par to, ka, mūsuprāt, darījumā lielākā daļa no darba uzdevumiem neatbilst vienošanās nosacījumiem. Pozīcijā varēja pirkt attiecīgā programmatūras produkta pielāgošanu pircēja vajadzībām, tomēr faktiski kā darba uzdevums bija konsultācijas pakalpojumi, izmantojot šo produktu. Konsultācijas pakalpojumi ir vienā sadaļā un tur ir konkurence, savukārt šā produkta ieviešana un papildināšana, kas ir diezgan specifisks produkts, tur piedāvājumu iesniedzis tikai viens piegādātājs, un līdz ar to tur konkurences nebija," situāciju skaidro Fiļipovs.

Pūce Fiļipova teikto atspēko, sakot, ka tiek sniegtas konsultācijas, kas "attiecās tieši uz to mūsu pakalpojumu, nevis, kas būtu vispārīgas vai kādā savādākā veidā, slepus vai konkurenci ierobežojoši."

Elektronisko iepirkumu sistēma tika radīta, lai mazinātu birokrātiju un tādas ikdienas preces kā biroja papīru un pildspalvas iestādes varētu pirkt kopā, nevis katra atsevišķi, rīkojot savas iepirkumu procedūras. Tagad šo sistēmu izmanto, lai apietu miljonus vērtus konkursus arī gadījumos, kad tie būtu jārīko. Līdz ar to, konkurence samazinās un pasūtījumi tiek vēlamajiem uzņēmumiem.

Top komentāri

edvinssilavs
e
Ir ļoti nepatīkami, ka Čakša , kura cilvēkiem patika ar savu runāt māku ir divkose! Zagt nodokļu maksātāju naudu ir ļoti slikti un par to ir jāsoda. Ir jāizmeklē un jāpiedzen nauda ar soda procentiem atpakaļ!!!
JV shēmas
J
Vienotībā shēmo! Daļa no Labklājības ministrijas, ko vadīja Reirs, pērn papildus piešķirtajiem 619 tūkstošiem eiro, kas bija domāti bērnu un ģimenes tiesību problēmu novēršanai, iztērēti piemaksās, naudas balvās vai prēmijās ierēdņiem, secinājusi Valsts kontrole.
Horošijs
H
Par vienu ģimeni - miljonāri vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas