Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arvien vairāk mediķu izvēlas sakravāt koferus

Es ilgi turējos, nekur nebraucu, bet tagad, kad visas pārmaiņas tik strauji notiek, es te vairs nevaru. Līgums ir jau parakstīts, — saka medmāsa Ilvija (33, vārds mainīts), kura vēl tikai pāris mēnešu strādās vienā no Rīgas lielajām slimnīcām. Rudenī viņa jau strādās slimnīcā Norvēģijā. Par tur piedāvāto algu viņa saka: "Tā būs desmit reižu lielāka." Latvijā viņa pelna zem 300 latiem "uz rokas". Ar to nepietiek ne meitai, ko viņa audzina viena, ne arī, lai apmaksātu kredītu. Ilvija savā izvēlē nav viena. Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) dati liecina — jūnijā biedrībā vērsušies 70 mediķu, kuri iecerējuši strādāt ārzemēs. Tas ir tikpat, cik pērn gada laikā kopā.

Līdz ar ievērojamo samazinājumu veselības aprūpē virkne slimnīcu rudenī pārtaps par aprūpes slimnīcām un poliklīnikām, daudzi mediķi var izrādīties lieki. Cik būs jāatlaiž, Veselības ministrijai pagaidām nav skaidrības. Daudzās slimnīcās jau parādījušās skrejlapas un reklāmas bukleti, kas ārstiem un medmāsām sola darbu ārpus Latvijas.

LĀB priekšsēdētājs Pēteris Apinis saka — iepriekš uz ārvalstīm strādāt brauca pārsvarā jaunie mediķi un ārsti rezidenti, bet pēdējie pāris mēneši liecina, ka tagad izšķirīgo lēmumu pieņem arī "četrdesmit piecdesmit gadu veci, pieredzējuši speciālisti".

Sola dažādus bonusus

"Jā, rezidentus mēs arī ņemam, ne tikai ārstus. Mums ir sadarbība ar gandrīz visām slimnīcām Anglijā, Skotijā, Ziemeļīrijā. Uz cik ilgu laiku jūs vēlaties? Vai jūs jau reģistrējāties mūsu mājaslapā?" laipni jautā Dienas sazvanītā ID Medical administratore Lielbritānijā. Aģentūra sola, ka mediķi Lielbritānijā varēs pelnīt līdz 55 mārciņām (44 lati) stundā.

Arī workingday.lv portālā Diena atrada virkni darba piedāvājumu mediķiem dažādās specialitātēs vairākās Vācijas pilsētās. Ārstiem ķirurģijā, psihiatrijā, uroloģijā un vēl vairākās speciālitātēs solītā darba samaksa visiem ir vienāda — 65 000 eiro (apmēram 45 000 latu) gadā, tiesa, jābūt ļoti labām vācu valodas zināšanām, arī augstākajai izglītībai un darba pieredzei specialitātē. Ja nepieciešams, sola palīdzēt pārcelties uz Vāciju arī darbinieka ģimenei.

"Vispirms jāsaka, ka mūsu valdība ir skaidri un gaiši pateikusi, ka nav vajadzīga ne veselības aprūpe, ne tās darbinieki. Pie mums vērsās vairāki mūsu biedri, kuri lūdza palīdzēt atrast darbu ārzemēs, jo viņi negrib kropļot savu profesionālo dzīvi," saka Valdis Keris, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs. Kā arodbiedrība vēstulēs informē slimnīcas, tā ir uzsākusi sadarbību ar Lielbritānijas aģentūrām UK Locum un ID Medical.

V.Keris uzsver — arodbiedrība nerosina Latvijas mediķus meklēt darbu ārpus Latvijas, tikai informē viņus par darba iespējām. "Labā ziņa ir tā, ka profesionāļiem būs iespēja turpināt saglabāt savu profesiju, arī par normālu darba samaksu — 15 līdz 65 mārciņām par stundu," saka V.Keris. Arodbiedrība vienojusies, ka augusta sākumā ieradīsies ID Medical darbinieki, lai tiktos ar darba meklētājiem. V.Keris arī saka — grūti pateikt, cik no ārstiem, kuri būs aizbraukuši strādāt ārzemēs, atgriezīsies turpināt darbu Latvijā.

Neredz te nākotni

Jaunais ārsts Andrejs (25), kurš mācās rezidentūrā ķirurģijas specialitātē, jau pērn mēnesi nostrādājis Anglijā, tur jaunajam ārstam maksāja no 30 līdz 40 latiem stundā. Tagad viņš kārto dokumentus, lai Anglijā strādātu gadu. Tur pildīšot līdzīgus darba pienākumus kā slimnīcā Rīgā — strādāšot uzņemšanas nodaļā. "Tādēļ, ka man gribas kaut ko redzēt nākotnē. Pirms septiņiem gadiem, kad es sāku mācīties, man likās — izmācīšos, un viss būs nokārtojies. Bet tagad man būs iespējams slimnīcā saņemt tikai 400 latu uz papīra," viņš saka.

Medmāsa Ilvija par darba piedāvājumu Norvēģijā uzzināja no draudzenes, kura tur strādā jau 12 gadu. Lai Norvēģijā nebūtu valodas barjeras, viņa mācās norvēģu valodas intensīvajos kursos. Turp viņa rudenī došoties kopā ar meitu, slimnīca palīdzot gan ar dzīvesvietas nodrošināšanu, gan arī skolas atrašanu meitai. "Meita sākumā iebilda, teica, ka skumšot pēc omes. Bet, kad es viņai pateicu, ka viņai būs sava istaba — viņa piekrita. Mēs jau vienistabas dzīvoklī dzīvojam tagad," nosaka Ilvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas