Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ASV kā problēmas Latvijā uzsver standartiem neatbilstošas ieslodzījuma vietas, korupciju un vardarbību ģimenēs

ASV Valsts departaments piektdien publiskoja ikgadējo ziņojumu par cilvēktiesībām pasaulē 2010. gadā, un Latvijā kā problēmas minēja sliktu izturēšanos aizturēšanas un ieslodzījuma vietās, korupciju valsts iestādēs un vardarbību ģimenēs, portālu Diena.lv informēja ASV vēstniecība Rīgā.

Ziņojumā minēts, ka vairākas problēmas  cilvēktiesību jomā saistītas ar policijas darbu. Pētījumā secināts, ka likumsargi mēdz slikti izturēties pret ieslodzītajiem un arestētajiem. Ziņojumā teikts, ka 2010. gadā saņemta 141 sūdzība par iespējamu policistu vardarbību. 94 lieta atzīta par nepamatotu, bet par 18 lietām uzsākti kriminālprocesi. 29 vēl nav izskatītas.

Ziņojumā uzsvērts, ka apstākļi cietumos neatbilst starptautiskajiem standartiem. Ieslodzītajiem arī trūkst iespēju tikties advokātiem. Tieslietu ministrija pērn decembrī ziņoja, ka kopumā Latvijas cietumos atrodas 6 790 cilvēku. Ietilpība ieslodzījumos paredzēta 7 970 personām.

Kā vienu no jomām, kurās ir problēmas, ziņojumā minēta vardarbība ģimenē un bērnu ļaunprātīga izmantošana. Speciālisti atzina, vardarbības upuri bieži vien nebija informēti par savām tiesībām un nevēlējās panākt taisnību, izmantojot tiesu sistēmas pakalpojumus. Cilvēktiesību aizsardzības grupas pārstāvji apgalvoja, ka  juridiskajā sistēmā, ieskaitot tiesas, ne vienmēr vardarbību ģimenē uztver nopietni. Policija atzina, ka apcietināt personas drīkst tikai gadījumos, ja cietušais vai liecinieks vērsies ar iesniegumu. Resursu centrs sievietēm Marta pērn saņēma 362 sūdzības par vardarbību ģimenē, bet 2009. gadā – 249. Juridisko palīdzību centrs sniedza 208 personām.

Ziņojumā teikts, ka no vardarbības cietušām sievietēm ne vienmēr ir, kur meklēt palīdzību, jo krīzes centriem ir ierobežotas iespējas un vietu tajos prioritāri piešķir sievietēm ar bērniem.

Speciālisti secinājuši, ka Latvijas problēmas ir cilvēku tirdzniecība, kā arī naida kurināšana pret etniskajām un rasu minoritātēm internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas