Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

"Ave Lat Sargs": atvainojamies, taču fotogrāfs uzvedās neadekvāti

"Lai arī nedaudz, tomēr fotogrāfs pārkāpa objekta robežu, kā arī atteicās sniegt konkrētus paskaidrojumus par savas darbības mērķiem, tādēļ mūsu apsargiem bija iemesls uzskatīt fotogrāfa rīcību par aizdomīgu, ar iespējamo "kriminālās izlūkošanas" interesi," tā Dienai raksta Leonīds Krongorns, _Ave Lat Sargs _valdes loceklis.

Vēstulē viņš skaidro otrdien ap plkst.13 notikušo incidentu Dzirnavu ielā starp uzņēmuma apsargiem un fotogrāfu Arni Balču, kurš fotografēja ar žogu apņemtu būvobjektu no Dzirnavu ielas puses. Par fotogrāfa fizisku ietekmēšanu vēstulē L.Krongorns nemin ne vārda, kamēr fotogrāfs tieši to uzskata par lielāko apsargu pārkāpumu.

Dienai stāstīja A.Balčus, sākumā pie viņa pienācis vīrietis, kurš teicis, ka te ir privātīpašums un fotografēt nedrīkst, kā arī licis izdzēst uzņemtos kadrus. Kad viņš atteicies to darīt, divi apsargi centušies viņu fiziski ietekmēt - "lauzuši rokas" un vilkuši uz sarga būdiņu. A.Balčus pauda neizpratni, kādēļ viņš nevarēja fotografēt, atrodoties uz ielas. Viņš uzsver, ka būvobjektu fotografējis no Dzirnavu ielas puses, žogam pat nepieskāries. Žogā bija vairāki caurumi, pa kuriem būvobjektu varēja labi redzēt. Būvobjektu viņš fotografējis mākslas projektam "par spoku ciematiem".

Par šo starpgadījumu L.Krongorns raksta: "1.jūnijā ap plkst.13.10, kad mūsu apsargi veica minētā objekta apsardzi, kāds apsargiem nepazīstams vīrietis sāka veikt manipulācijas, paceļot rokas ar fotoaparātam līdzīgu priekšmetu pāri objekta iežogojumam un izstiepjot roku ar aparātu virs objekta teritorijas. Šāda fotogrāfa rīcība bija interpretējama kā mēģinājums iegūt informāciju par objekta apsardzes sistēmu darbību un materiālo vērtību izvietojumu." Vēstulē viņš arī raksta - kad apsargi uzdevuši fotogrāfam jautājumu par viņa darbības mērķiem, fotogrāfs sācis uzvesties, viņuprāt, neadekvāti - rupji un izaicinoši. Pēdējā laikā šajā objektā esot bijušas vairākas zādzības, piebilst L.Krongorns.

Pats fotogrāfs gan norāda, ka agresīvi nav uzvedies un nav provocējis, viņaprāt, agresīvi esot uzvedušies apsargi. Viņš stāsta, ka vienubrīd pastiepies uz pirkstgaliem, taču bildējis acu augstumā. Viņš uzskata, ka uzvedies korekti un tikai pastāvējis uz savām tiesībām, ka, atrodoties publiskā telpā, viņam ir tiesības fotografēt. Turklāt neviens neesot prasījis, ko viņš dara objektā. Tikai pajautāts - kas jūs esat, uz ko viņš atbildējis – fotogrāfs. Turklāt šāds jautājums uzdots pēc tam, kad izteikts aizrādījums, ka nedrīkst fotografēt un ka bildes jādzēš ārā.

"Galvenā apsargu kļūda šoreiz bija fotogrāfa neaizturēšana un policijas laicīga neizsaukšana, lai noskaidrotu fotogrāfa darbības mērķi. Līdz šim nekādu konfliktu nav bijis. Šoreiz jāatzīst, iespējams, fotogrāfa nesavaldīgās rīcības dēļ izveidojās mutisks konflikts, pēc kura, fotogrāfa vārdiem runājot, viņš aizbēga, jo juties apdraudēts," skaidro L.Krongorns. Uzņēmums nožēlojot, ka fotogrāfs nesagaidīja policiju, kurai izklāstīt savu pozīciju par notikušo, kā arī aicina fotogrāfu ar visām pretenzijām vērsties Ave Lat Sargs birojā. "Uzņēmuma vārdā atvainojamies," raksta L.Krongorns.

A.Balčus atceras - apsargi patiešām esot solījuši saukt "operatīvos". Sākumā viņš domājis, ka viņi grasās saukt policiju, taču izrādījies, ka izsaukti Ave Lat Sargs papildspēki. "Policiju tu vari saukt pats," viņi teikuši. Tad abi apsargi sākuši viņu ar varu vilkt uz sarga būdiņu. "Es sapratu - ja viņi mani tur ievilks, tad ar mani ir cauri. Zinot visādus gadījumus, tad ne tikai fotogrāfijas izdzēsīs," saka A.Balčus un piebilst, ka fiziska ietekmēšana sākusies tad, kad viņš jau vēlējies izbeigt sarunu un doties prom.

Fotografētais būvobjekts, kurā pagaidām redzami tikai pamati, ir vieta, kur tiek attīstīts vērienīgais Tango projekts. LETA arhīvs vēsta, ka ekspremjeram Andrim Šķēlem (TP) pastarpināti piederošais uzņēmums SIA TA Projekts piecās izsolēs par 6,3 miljoniem latu nopirka šo nekustamo īpašumu kvartālā starp Dzirnavu, Tērbatas, K.Barona un Blaumaņa ielu.

Fotogrāfs Twitter vietnē raksta, ka ceturtdien, 3.jūnijā, pie Tango būvobjekta Dzirnavu ielā plkst.13 tiek rīkots flešmobs, fotografējot piecas minūtes visu, kas ir apkārt.

(precizēts datums pēdējā rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas