Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Avgustinoviča kukuļņemšanas lieta izgāzusies valsts nekompetences dēļ

Analizējot bijušā augstas Latgales reģiona muitas amatpersonas Aivara Avgustinoviča kukuļņemšanas lietu, laikraksts _Diena _secinājis, ka lieta izgāzusies vairāku iemeslu dēļ: joprojām dzīvā padomju laiku sodu prakse, neprofesionāls tiesību sargājošo iestāžu darbs un tiesu prakse, izvērtējot pierādījumus. Pēdējās instances tiesas spriedums stājās spēkā tikai pērnā gada rudenī, un tas muitnieku attaisnoja pilnībā.

Latgales prokuratūra A.Avgustinoviču apsūdzēja divās kukuļošanas epizodēs. Abās atslēgas figūra bija cits, zemāka ranga muitas darbinieks Artūrs K., kura pakļautībā atradās darbinieki, kas fiziski pārbaudīja kravas. No lietas materiāliem noprotams, ka Artūrs K. sadarbojās ar vietējo drošības policiju, kas arī organizēja kukuļa nodošanas operācijas. 

Artūrs K. liecināja, ka jau 2003.gada septembrī A.Avgustinovičs viņam paskaidrojis, ka jāpilda rīkojumi, kas attieksies uz kontrabandas ievešanu un izvešanu Latvijā. Pretējā gadījumā A.Avgustinovičs "atbrīvosies" no Artūra K. No vairākām liecinieka Artūra K. aprakstītajām kukuļošanas epizodēm prokuratūra par pierādāmām uzskatīja divas. Izskatot visus pierādījumus, Latgales apgabaltiesa 2005.gada rudenī A.Avgustinoviču atzina par vainīgu kukuļņemšanā un piesprieda trīs gadus ilgu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju. Trīs gadus vēlāk Augstākā tiesa (AT) viņu pilnībā attaisnoja. 

Galvenais iemesls — AT uzskatīja, ka trūkst tiešu pierādījumu un Latgales tiesas notiesājošais spriedums "ir vērtējams kā pieņēmums". A.Avgustinovičs jau kopš aizturēšanas brīža savu vainu noliedza. AT uzskatīja, ka muitniekam ir loģiskas atbildes uz strīdīgiem jautājumiem. Turklāt kriminālprocess nosaka, ka visas šaubas, ko nevar pierādīt, jātulko par labu apsūdzētajam. Tā arī notika.

AT savā spriedumā norāda uz vēl kādu būtisku trūkumu — lietā nav pierādīts, ko tieši A.Avgustinovičs darījis kukuļdevēja interesēs. Nav pierādījumu, ka kādas kravas būtu pārvestas robežai nelikumīgi, par ko, piemēram, muitniekam būtu bijis jāmaksā 3000 latu lielais kukulis. Noskaidrojās, ka firma Janus, kas it kā deva šo naudu, nenodarbojas ar tekstilpreču eksportu, bet persona, kas it kā šīs firmas vārdā deva naudu, tur oficiāli nemaz nestrādā.

Latgales tiesas apgabala prokurore Ingrīda Maļkova uzskatīja, ka šādas detaļas noskaidrot nav nepieciešams, jo lieta ir pierādīta ar visiem krimināllietas materiāliem kopumā. Apsūdzībā viņa balstījās arī uz sarunu ierakstiem. 

AT Senāts uzskatīja, ka ar šādiem argumentiem nepietiek, un lietā pieņēma blakus lēmumu. Tajā norādīja uz prokurores "neprofesionalitāti un likuma prasību neievērošanu", izvirzot tik "nekonkrētu apsūdzību". I.Maļkova prokuratūrā vairs nestrādā, jo ir devusies pensijā.

Iespējams, šādu lietas iznākumu ietekmēja arī fakts, ka tiesu praksē pirms tam nebija tik daudz korupcijas lietu. Ap 2005.gadu presē aizvien vairāk izskanēja informācija par aizturētām amatpersonām saistībā ar kukuļošanu, jo tajā laikā aktīvi darbu sāka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Rīgas apgabaltiesa šogad jūlijā A.Avgustinoviča prasību par morālo kompensāciju apmierināja daļēji, liekot valstij samaksāt 30 000 latu par sabojāto reputāciju. Tieslietu ministrija jau paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs.

Vēl nav skaidrs, vai A.Avgustinovičs atgriezīsies darbā VID. Šogad Administratīvā tiesa atzina par prettiesisku lēmumu, ar kuru VID viņu atbrīvoja no amata pēc aizturēšanas par kukuļņemšanu. A.Avgustinovičs Dienai atzina, ka VID viņam piedāvājis muitas inspektora amatu ar piecas reizes mazāku atalgojumu nekā pirms atlaišanas. No šī amata viņš atteicies. Uz jautājumu, vai viņš gaida labāku piedāvājumu un ir gatavs atgriezties VID, muitnieks negribēja atbildēt. Darbu VID pametis arī liecinieks un kukuļošanas starpnieks Artūrs K. 


(Žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu ""Septiņi sotaki" un palīdzība brālēnam" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas