Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Avīzes izveidota fiktīva kafejnīca pārliecinās par sabiedrības vēlmi nemaksāt nodokļus

Ēnu ekonomikas tuvošanos 40% atzīmei uzrāda ne vien statistika un aplēses, bet arī laikraksta Dienas veiktais eksperiments. Veidojot fiktīvu kafejnīcu, avīze sarunās ar konkrētiem uzņēmējiem pārliecinājās, ka nodokļu maksāšana pie izdevības tiek apieta. Valsts ieņēmumu dienests (VID), galvenokārt stiprinot savu tehnoloģisko parku, negrasās padoties.

Eksperimenta laikā vienīgie, kuri nebija gatavi iesaistīties ēnu ekonomikas darījumos, bija vairumtirdzniecības bāzes. Gan potenciālās kafejnīcas darbinieki bija gatavi daļu algas saņemt aploksnē, gan par telpu īri saimnieks bija gatavs nomas līgumā iekļaut tikai pusi no prasītās maksas, bet otru pusi saņemt skaidrā naudā. Tāpat arī kafejnīcas 3000 latu vērto leti izdotos uztaisīt darījuma "puse oficiāli, puse neoficiāli" ietvaros. Arī daļu nepieciešamo bulciņu izdodas 'nokaulēt' uz ēnu ekonomikas daļu.

Savukārt grāmatvedības firmā fiktīvajai kafejnīcai dod padomus. Grāmatvedēm zināms, ka gaļa jāiepērk pie zemniekiem, jo tiem vieglāk norakstīt produkciju, tāpēc ir atvērtāki skaidras naudas darījumiem bez pavadzīmēm. 'Vērtīgs' arī padoms, kā tikt pie aplokšņu algām - nevajag izsist čeku pastāvīgajiem "kafejnīcas" klientiem vai izsist to par mazāku summu. "Ja kāds kaut ko nopērk pie bāra letes un negaida čeku, to var neizsist līdz galam un nepabeigt operāciju," pamāca grāmatvede, taču arī norāda, ka svarīgi "neuzrauties" uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaudēm. Tādas ik pa laikam esot.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Ināra Pētersone sarunā ar Dienu atzīst, ka līdz ar pabalstu samazinājumiem un ierobežojumiem to apmēros ir izsists balsts, kurš motivēja uzņēmējus un viņu darbiniekus godprātīgi maksāt nodokļus.

Pēc viņas teiktā, šobrīd efektīvākais nodokļu maksātāju kontroles mehānisms esot iestādes rīcībā esošās informācijas sistēmas, rīki, kuri sniedz iespēju apkopot dažādu informāciju: no iesniegtām deklarācijām, Zemesgrāmatu nodaļām, CSDD u.c. datu bāzēm un to analizēt. «Tā ir programma, kura, pamatojoties uz aptuveni 170 dažādiem kritērijiem, analizē minētajā sistēmā iekļauto informāciju un izskaitļo uzņēmumus ar augstāko nodokļu nenomaksas riska procentu.» Tehnoloģisks jaunievedums esot arī fizisko personu pārbaudē. Izmantojot sistēmā RASA iekļauto informāciju, tiek «ķertas» personas, kuras nedeklarē vai nepilnīgi deklarē savus ienākumus.

Komentējot Dienas eksperimentu, VID pārstāve norāda, ka, protams, šādi skaidrās naudas piedāvājumi uzņēmējiem ir izdevīgi. Lai dzīvē šādas situācijas mazinātu, VID analizē darījumus un salīdzina ar vidējām cenām tirgū. Ja parādās lielas atšķirības, pastāv nodokļu slēpšanas risks un uzņēmējiem tiek veikts nodokļu audits, norāda I.Pētersone. Ar aplokšņu algām tik viegli neesot - ja tādā formā tiek maksātas nelielas algas, «noķert» esot ļoti sarežģīti. Kā skaidro FM, cīņa pret aplokšņu algu maksātājiem rit pilnā sparā - prioritāte esot uzņēmumi, kuros nodarbināto skaits ir virs 25 un darba alga zemāka par reģionā vai nozarē vidējo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PIEDALIES


Aicinām ziņot par nelegālā biznesa aizkulisēm!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas