Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Avoti: Bakijevs aizbrauca, jo riskēja gadu nosēdēt izolatorā

Gāztā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs, visticamāk, pametis Latviju un devies uz kādu citu Šengenas zonas valsti. «Ja viņš būtu Latvijā, mēs viņu jau būtu atraduši,» laikrakstam Dienas bizness norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Arī Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins teica, ka policija veikusi pietiekami aktīvu meklēšanu, lai tagad varētu apgalvot, ka M.Bakijevs vairs neatrodas Latvijā. Viņa izdošanu prasīja Kirgizstānas varas iestādes, kuras M.Bakijevu apsūdz korupcijā.

M.Bakijevs Latvijā pēdējo reizi ieradās 3.maijā ar privātu lidmašīnu no Minskas, bet šī lidmašīna jau 3.maijā devusies prom. Iekšlietu ministre nepieļauj, ka M.Bakijevs varētu būt devies uz Baltkrieviju, kur patvērumu radis viņa tēvs, gāztais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Ja, Interpola meklēšanā esošais M.Bakijevs būtu mēģinājis doties uz kādu trešo valsti, ar kuru Latvijai ir robežkontrole, viņš būtu aizturēts, ir pārliecināta L.Mūrniece. To, ka M.Bakijeva foto atrodas pat nomaļākajos Latvijas robežkontroles punktos, laikraksts pirmdien pārliecinājās uz Latvijas un Krievijas robežas Opoļos.

Iepriekš informēti avoti pieļāva, ka M.Bakijevs izmantos sev labvēlīgo politisko fonu un paliks Latvijā, lai aizturēšanas gadījumā prasītu politisko patvērumu. Neoficiāli tika pieļauts, ka šādā gadījumā valdība, visticamāk, šādu lūgumu varētu apmierināt, ņemot vērā ārpolitiskos un tiesiskos apsvērumus. Tādēļ tagad M.Bakijeva lēmums pamest Latviju tiek skaidrots ar to, ka viņš, izmantojot sakarus Latvijas politiskajā elitē, ticis brīdināts – par spīti šim labvēlīgajam noskaņojumam, politiskā patvēruma pieprasīšanas un piešķiršanas procedūra varētu aizņemt no trim mēnešiem līdz pat gadam. Turklāt šo laiku M.Bakijevam varētu nākties pavadīt īslaicīgas aizturēšanas izolatorā. «Pat ja kāds ietekmīgs cilvēks par viņu galvotu, neviens Bakijevam nevarētu garantēt, ka tiesa viņu palaistu vaļā, ņemot vērā sabiedrības un mediju interesi,» otrdien skaidroja kāds informēts avots iekšlietu struktūrās.

Operatīvo darbību ietvaros veikta arī vairāku baņķierim Valērijam Belokoņam piederošu īpašumu ārējā novērošana, lai konstatētu, vai tajos neuzturas M.Bakijevs, bet tam nav gūts apstiprinājums. V.Belokoņs ir gāztā Kirgizstānas prezidenta dēla biznesa partneris. Šo īpašumu pārmeklēšana nav veikta, jo tad policijai būtu jāprasa orderis katra objekta pārmeklēšanai. Policijai ir orderis tikai konkrētās Interpola meklēšanā esošās personas aizturēšanai.

Jau ziņots, ka V.Belokoņam ar M.Bakijevu ir kopējas biznesa intereses. Abiem līdzīgās daļās pieder uzņēmums SIA Maval Aktīvi. M.Bakijevs ir arī a/s Kimmels Rīga padomes priekšsēdētāja vietnieks. Savukārt 2006.gadā nu jau slēgtajai alusdarītavai Kimmels Rīga ar Belokon Holdings starpniecību bija plānots piesaistīt vairāku miljonu latu investīcijas no Maval Aktīvi. Gāztā prezidenta dēlam pašam pieder uzņēmums SIA Who is Who, kas agrāk piederējis V.Belokoņam. Savukārt V.Belokoņam piederošā Manas bank ir viena no Kirgizstānas bankām, pār kurām kontroli pārņēma pagaidu valdība, jo no tās varētu būt aizplūduši gāztajam prezidentam pietuvinātu personu finanšu līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas