Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Bērnu slimnīcas iepirkumu komisija noraida IUB pārmetumus

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) iepirkuma konkursa komisija un būvuzraugi Projektu vadības un attīstības birojs (PVAB) noraida virkni pārmetumu, kurus saistībā ar pēdējo būvdarbu konkursu pagājušās nedēļas sākumā izteica Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB). Paskaidrojumus PVAB un konkursa komisija sniedza BKUS direktoru padomei.

Tomēr, lai arī BKUS pārmetumus noraida, slimnīcas valde neatkāpjas no iepriekš teiktā, ka tiks uzsākta jauna iepirkuma procedūra, koriģējot veicamo būvdarbu apjomu saskaņā ar aktualizētajiem projektiem un novēršot IUB atzinumā konstatētās neatbilstības un nepilnības. Tomēr BKUS vadība plāno vēl tikties ar IUB pārstāvjiem, lai precizētu atsevišķus jautājumus par iepirkuma konkursu organizēšanu un novērstu iespējamos riskus, veidojot un izstrādājot iepirkumu konkursu nolikumus.

Viens no IUB svarīgākajiem iepirkuma konkursā konstatētajiem pārkāpumiem bija, ka izveidota likumam neatbilstoša komisija, līdz ar to tās lēmums ir nelikumīgs.

Publisko iepirkumu likumā minēts - ja iepirkuma paredzētā līgumsumma pārsniedz pusmiljonu latu, komisijā jābūt pieciem cilvēkiem. Pēdējā BKUS konkursa komisijā sākotnēji bija pieci, taču pēc tam, kad saistībā ar senāku BKUS būvdarbu iepirkumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja komisijas sākotnējo vadītāju Arni Kramzaku un komisijas locekli Aivaru Lisenko, tajā palika trīs cilvēki.

Kā ziņo BKUS sabiedrisko attiecību daļa, iepirkuma komisijas priekšsēdētājs Zigmārs Legzdiņš gan uzskata, ka ir rīkojies atbilstoši citam Publisko iepirkumu likuma pantam, proti, 24.panta 1.daļai, kas nosaka: "Iepirkuma komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz divas trešdaļas komisijas locekļu, bet ne mazāk kā trīs locekļi." Līdz ar to komisija no trīs locekļiem klātesot bija lemttiesīga.

IUB vadītāja vietniece Dace Gaile Dienai gan uzsvēra - komisijas sastāvs noteikti bija jāpapildina.

Tāpat arī IUB pārstāvji Dienai norādīja, ka konkursa prasībās atklājušās "interesantas lietas". Piemēram, prasībās pieminēti daudzi konkrēti ražojumi, tostarp attiecībā uz detaļām, piemēram, tualetes papīra turētājiem. Ja pretendenti piedāvājot ekvivalentus, tie esot jāsaskaņo ar projektētāju. Tiesa, Rīgas firma Pamats piedāvājumā vien esot norādījis - ražotājs vai ekvivalents, taču ekvivalentus nemaz nesaskaņojis.

Direktoru padomei komisijas priekšsēdētājs Z.Legzdiņš izskaidroja arī situāciju par tehniskajās specifikācijās iekļautajām norādēm uz konkrētu ražotāju vai specifisku preču veidu atbilstoši atklāta konkursa nolikumam: "Visi lokālajās tāmēs minētie materiāli vai izstrādājumi ir uzrādīti ar mērķi sagatavot pietiekami precīzu un skaidru līguma priekšmeta aprakstu, kas ir jālieto kopā ar vārdiem "vai ekvivalents", pat ja tas kādā no vietām nav šādi norādīts. Izvēloties ekvivalentu materiālu vai izstrādājumu, pretendentam piedāvājumā jāpievieno pasūtītāja un projektētāja apliecinājums par šī materiāla vai izstrādājuma atbilstību būvdarbu apjomos (tāmēs) fiksētajam prasību līmenim. Apliecinājums saņemams, uzdodot jautājumu un saņemot atbildi iepirkuma procedūras laikā atbilstoši Publisko iepirkumu likumam un šī nolikuma noteikumiem."

Viņš arī norādīja, ka nedz laikā no iepirkuma izsludināšanas līdz piedāvājumu iesniegšanai, nedz pēc iepirkuma procedūras rezultātu paziņošanas, neviens no pretendentiem nav norādījis, ka šādā veidā noteikts tehnisko prasību līmenis būtu ierobežojis potenciālo kandidātu iespējas sagatavot piedāvājumu un piedalīties iepirkuma procedūrā.

IUB arī norādīja, ka laba prakse neesot prasīt piegādātājam nodrošināt 10% finanšu rezervi, kā tas noticis šajā gadījumā. Par to PVAB valdes loceklis Arnis Alsiņš direktoru padomei skaidroja: "Mūsu sagatavotais nolikums paredz nosacījumus finanšu rezerves izmantošanai, kas viennozīmīgi skaidro, ka finanšu rezervi nevar izmantot pretendents tiešo izmaksu segšanai. Finanšu rezerve iekļaujama kopsavilkuma aprēķinā, ja pasūtītājs nesastāda koptāmi. Šādu kārtību nosaka LBN501-06 punkts 23., kā arī nolikums, kurš izstrādāts atbilstoši Veselības Ekonomikas Centra (VEC) paraugnolikumam".

Diena jau rakstīja: pēdējā BKUS būvdarbu iepirkumu konkursā iesaistītas vairākas personas un firmas, kuras ir galvenie varoņi korupcijas skandālā par senāku BKUS būvdarbu iepirkumu. Jau vēstīts, novembra sākumā KNAB aizturēja ne tikai A.Lisenko un A. Kramzaku, bet arī būvuzraugu Projektu attīstības un vadības biroja (PVAB) valdes locekli Raiti Muižnieku un Rīgas firmas Pamats lielāko īpašnieku Aleksandru Kreiceru. Pēdējā konkursa tehnisko specifikāciju izstrādāja PVAB kopā ar iepirkuma komisijas sākotnējo vadītāju A.Kramzaku, komisijā darbojās A.Lisenko. Pamats uzvarēja kā lētākais piedāvājums - būvdarbus solīja veikt par 583 000 latu.

Arī Rīgas firma Pamats pirmdien izsūtīja preses relīzi medijiem, paužot viedokli, ka IUB atzinums esot nepamatots, to skaitā arī par iepirkuma komisijas sastāva neatbilstību likumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas