Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

CSP neuzņemas pilnu atbildību par tautas skaitīšanas datu drošību

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
vecis
v
CSP gan ir lepna dzīve. Notērēja 400 tūkstošus un atbildības nekādas! Vai tiešām šī summa bija par knapu lai par pusotra tūkstoša USD nopirktu SSL sertifikātu un cilvēkiem savi dati nebūtu jāsūta pa tīklu atklātā HTTP protokolā?
Dīzels
D
beidz muļķoties dod atpakaļ skaitīšanu gribu pats sevi saskaitīt
Ministry of Truth
M
Uzņēmīgs jurists varētu šeit izveidot sev labu publicitāti.
vuarzazi
v
Ciberkara laikmetā, var iedomaties, piemēram, ka kāds vēlās mainīt masveidīgi datus par TAUTIBU…
Ieva
I
Tā identifikācija tikai bankā sistēmā it kā jau ir OK, tikai tā vienalga būs saistīta ar CSP, tāpēc nav nekādas garantijas....Bet es, piemēram, nesaprotu, kāpēc identifikācijai nevarētu izmantot EDS identifikatorus? Tāpēc, ka veidotājiem bija slinkums papētīt? Un kāpēc nevar nodrošināt iespēju anketu aizpildīt pašam un iemest attiecīgajā iestādē ievietotajā kastē? Cilvēks sarakstīs tajā velns viņu zina ko? Bet arī skaitītājs to var izdarīt. Un arī internetā nevajag, lai kāds kaut ko pārtaisītu....Patiesībā tāda īpaša tautas skaitīšana ir pupu mizas, jo ar visiem tiem jautājumiem nodarbojas ne viena vien institūcija, atliktu tikai visu izpētīt un apkopot.
Mg
M
Te vairāk būtu jārunā par samērīgumu. Nedomāju, ka kādam bankā būs liela interese noskaidrot ko es esmu ierakstījis CSP datu bāzē, jo nekā pārāk slepena jau tur nav, īpaši jau no bankas viedokļa. Un diez vai kādam bankā būs vajadzība pieskaitīt manā mājoklī vēl kādu personu. Bet kāpēc VDI necēla trauksmi, ka internetā tiek publicēti personu dati ar visiem personas kodiem un pat ar pases numuriem? Vai tad tur nav pārkāpts personas datu aizsardzības likums?
vuarzazi
v
CSP oficiālā vēstulē (punkts 5), ko katrs saņēma, Tiek garantēta konfidencialitāte un likuma ievērošana !
nepiekrītu
n
Nepiekrītu CSP viedoklim, ka vaina ir tajā, ka publiskajā telpā viegli pieejami personu dati. Personu dati ir pieejami ne tikai publiskajā telpā, bet dažādās iestādēs, uzņēmumos un pie privātpersonām, pie kurām personai slēgti līgumi vai veikti citādi darījumi. Pases numura pieejamību citām personām nemaz nav iespējams īsti ierobežot, jo pase jau tāpēc ir domāta, lai personas identificēšanai to varētu uztādīt citām personām. Pat ja neļauj pasi kopēt vai pierakstīt pases datus, nevar nodrošināt, ka ar labu atmiņu apveltīts pases aplūkotājs numuru neatcerēsies. Līdz ar to pastāv iespēja, ka šīm personām ir iespējams piekļūt svešas personas datiem, turklāt ne tikai tiem, ko persona ir tautas skaitīšanas portālā ievadījusi, bet arī tiem datiem, kuri par attiecīgo personu automātiski aizpildīti no valsts reģistriem, piemēram, par dzīvesvietu. Aizbildināšanās ar to, ka citu cilvēku personas datu izmantošana ir pretlikumīga un izmantotāju var saukt pie atbildības, nav arguments, jo nav prātīgi paļauties uz to, ka bailēs no atbildības neviens neizmantos iespēju apskatīt citas personas datus. Tad jau arī citās valsts informācijas sistēmās varētu neveikt pienācīgu autentifikāciju un paļauties uz personu bailēm no iespējamās atbildības. Vaina ir tajā, ka CSP nesaprot, kādos veidos ir un kādos nav iespējams droši identificēt personu elektroniskajā vidē un kādas darbības un dati drīkst būt pieejami droši neidentificētām personām. Būtu jāsaprot, ka pase ir izdota tāpēc, lai pasi uzrādot, personu būtu iespējams identificēt, nevis tāpēc, lai pases numuru varētu izmantot elektroniskai personas identificēšanai.
alise
a
kāda atbildība?! kas tas ir!? varbūt aizsūtīt latviešu valodas skaidrojošo vārdnīcu. reizi 10 gados jāveic tautas skaitīšana, ups! nesanāca. nu un, iztērēti 6 mlj lati un kādi būs rezultāti, kas vairs to interesē, ja vajag saskaitīsimies vēlreiz :-). varbūt nemaz nevajg atsevišķi šādu pārvaldi, jo arī ES skaita un tiem datiem man ir daudz lielāka uzticība, jautājums arī vai mūsu ministri saprot un izmantošos datus, jo daudzi lēmumi tiek pieņemti nepārdomāti un pēc tam atzīti kā kļūdaini

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas