Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Daļai jaunievēlēto deputātu problēmas ar valsts valodu

No 10. Saeimā ievēlētajiem deputātiem četri sacījuši, ka valsts valodu prot vidēji, apmierinoši vai tikai sarunvalodas līmenī. Taču problēmas ar latviešu valodu jaunajā darbā varētu būt daudz lielākam parlamentāriešu skaitam, laikrakstam Neatkarīgā rīta avīze norāda Valsts valodas centra (VVC) valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis To pašu atzīst arī bijusī VVC vadītāja, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte.

Pirmais pārbaudījums deputātiem būs zvēresta došana, taču nekur "nav teikts, ka viņi to sapratīs", teic A.Kursītis.No Saskaņas centra (SC) Saeimā ievēlētais Rēzeknes domes deputāts Vladimirs Nikonovs atzinis, ka valsts valodu prot vidēji, savukārt Ludzas domes deputāts Aleksandrs Jakimovs – apmierinoši. Vienīgi Liepājas domes deputāta Valērija Kravcova pašnovērtējumā ir lasāms, ka viņš latviešu valodu apguvis sarunvalodas līmenī. Viņš, taisnojoties ar aizņemtību,  atteica interviju  Neatkarīgajai rīta avīzei, lai gan saruna bija iecerēta krievu valodā.Viņš līdz šim strādājis ar palīdzes – tulces – starpniecību, jo valsts valodu neprot pietiekamā līmenī. Arī nākamajā sasaukumā iekļuvušais 9. Saeimas deputāts Latvijas Futbola federācijas U-21 Latvijas izlases galvenais treneris Mihails Zemļinskis norādījis, ka viņam ir vidēja valsts valodas prasme."Saeimas deputātam ir jāpārvalda valsts valoda augstākajā līmenī, jo tās problēmas, kas viņiem ir jārisina, arī nav nekādas sīkās – sadzīves, kur viņi var iztikt ar sarunvalodas zināšanām. Visa dokumentācija ir valsts valodā," pārliecināta M. Zālīte. "Vienīgais, ko mēs kā sabiedrība varam no tiem deputātiem sagaidīt, – ka viņi valodu apgūst un lieto, lai nepaģēr, ka latviešiem jārunā krieviski, – kā tas taksometra šoferis, kas bļāva: dodiet man tulku!, kad policists piegāja klāt un uzrunāja viņu valsts valodā. Deputātiem ir jārēķinās ar to, ka valsts valoda jālieto, ja grib būt pilnvērtīgs valstsvīrs."VVC pārstāvis A. Kursītis uzsver, ka līdz šim konstatēti vairāki gadījumi ar latviešu valodas prasmes trūkumu pašvaldību domēs. Rēzeknē, Zilupē, Daugavpilī un Jēkabpilī pašvaldības deputāti sodīti vairākas reizes. Nekādas būtiskas izmaiņas tas gan nav ieviesis, jo sodi ir niecīgi. "Ja pirmo reizi konstatējam, ka pašvaldības deputātam nav pietiekamas valodas prasmes, varam sodīt ar 25 līdz 50 latu naudas sodu, ja atkārtoti gada laikā konstatējam, ka valoda nav apgūta, naudas sods ir no 100 līdz 200 latiem, taču tas neattiecas uz Saeimas deputātiem. Par parlamentārieša izdošanu sodīšanai lemj Saeima," skaidro A. Kursītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas