Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Valsts valodas dienā aicina pievērst uzmanību valodas skaidrībai un vienkāršībai

Šodien, 15. oktobrī, Latvijā svin Valsts valodas dienu, un īpaša uzmanība tajā šogad pievērsta vienkāršajai valodai, veicinot skaidras un saprotamas informācijas izmantošanu valsts iestāžu un uzņēmumu saziņā

Par vienkāršo valodu dēvē skaidru izteiksmi, kas vairās no liekvārdības, pārprotamības, sarežģītām teikuma konstrukcijām un pārlieku bieža svešvārdu lietojuma. Vienkāršā valoda nav drauds valodai, tā nav arī vienkāršruna, bērnu valoda vai vieglā valoda.

"13. oktobrī pasaulē atzīmēja Starptautisko vienkāršās valodas dienu. Svarīgākie vienkāršās valodas ieguvumi ir ātrāka saziņa, mazāk pārpratumu, iespēja uzrunāt plašāku auditoriju, raitāka procesu norise un lielāka sabiedrības uzticēšanās. Vienkāršās valodas pamatā ir četri pamatprincipi, proti, informācija ir pielāgota, atrodama, saprotama un izmantojama,” pauž Starptautiskās vienkāršās valodas asociācijas PLAIN biedre un teksta piekļūstamības eksperte Aiga Veckalne.

Vienkāršā valoda nodrošina, ka ikviens neatkarīgi no lasītprasmes līmeņa vai valodas prasmēm var piekļūt svarīgai informācijai. To nosaka arī jaunā Direktīva 2019/882 par produktu un pakalpojumu piekļūstamības prasībām jeb Eiropas Piekļūstamības akts, uzsverot, ka “informācija ir saprotama un tās sarežģītība nepārsniedz B2 līmeni (augstāks par vidējo) Eiropas Padomes Eiropas Vienotajā valodu prasmes līmeņa noteikšanas sistēmā”.

Kopš 2023. gada vienkāršās valodas principus un lietošanas ieteikumus nosaka Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) vienkāršās valodas standarts ISO 24495-1, uzsverot, ka vienkāršo valodu ir vēlams izmantot visu veidu dokumentos, tostarp juridiskajos, tehniskajos un informatīvajos materiālos, būtiski uzlabojot sabiedrības izpratni un iesaisti.

Arī Latvijā arvien biežāk runā par dažādu regulējamu un dokumentu pārrakstīšanu vienkāršajā valodā. Latvijas Banka 2023. gadā laikā ir izstrādājusi virkni materiālu vienkāršajā un vieglajā valodā un arī izveidojuši īpašu sadaļu Viegli lasīt izglītojošajā platformā Naudas skola. Šogad ir izstrādāti priekšlikumi apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanas pilnveidei, lai veicinātu skaidrākas, precīzākas un saprotamākas informācijas sniegšanu apdrošinājuma ņēmējiem apdrošināšanas pakalpojumu iegādes laikā.

Latvijas Bankas Finanšu pratības daļas vadītāja Aija Brikše saka: “Saziņa var būt veiksmīga tikai tad, ja nepastāv būtiskas barjeras, kas traucē vienam otru saprast. Sarežģīta valoda var būt nozīmīga barjera, kas pielīdzināma svešvalodai. Finanšu sektorā dažādi termini un sarežģītas valodas konstrukcijas ir ikdiena. To izmanto ne tikai eksperti savā starpā, diskutējot par dažādām niansēm, bet arī komunikācijā ar sabiedrību un klientiem. Latvijas Bankai ir būtiski, lai naudas lietas iedzīvotājiem būtu saprotamas, cilvēki spētu pieņemt labākus finanšu lēmumus un dzīvot pārticīgāk. Tāpēc mēs veidojam izglītojošu saturu par naudas lietām vieglajā un vienkāršajā valodā un mudinām to darīt arī citus! Turklāt, ir jāmazinās gadījumiem, kad finanšu dokumentus jurists gatavo juristam, bet klients tos neizprot.”

Vienkāršā valoda šogad būs arī ikgadējā Eiropas Komisijas semināra Tulkojam Eiropā uzmanības centrā. Seminārs norisināsies 31. oktobrī klātienē ES mājā, un tā tiešraide būs skatāma Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Facebook profilā. Tajā uzstāsies Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe, Valsts Kancelejas Tiesību aktu redakcijas departamenta vadītāja Daina Vaivare, Finanšu nozares asociācijas padomnieks Edgars Pastars un citi speciālisti, uzsverot skaidras valodas nozīmi dokumentos un ikdienā.

Semināra Tulkojam Eiropu. Skaidra valoda – nepieciešamība vai lieka greznība? organizatore, Eiropas Komisijas tulkotāja un valodas jautājumu koordinatore Anna Liniņa stāsta: “Nākamgad stājoties spēkā Eiropas Piekļūstamības aktam, skaidras jeb vienkāršās valodas jautājums kļuvis īpaši aktuāls gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Tādēļ šogad uz savu ikgadējo semināru aicinām ne vien tulkotājus un valodniekus, bet ikvienu, kam rūp sava produkta vai pakalpojuma uztveramība, iespēja uzrunāt plašu auditoriju un efektīva saziņa.”

Starptautisko vienkāršās valodas dienu kopš 2011. gada atzīmē katru gadu 13. oktobrī, un tās mērķis ir veicināt skaidru saziņu un piekļūstamību, rosinot to, ka dokumenti un cita informācija ir viegli saprotami dažādām auditorijām.

Valsts valodas dienu Latvijā kopš 2021. gada svin 15. oktobrī. Datums nav izvēlēts nejauši: 1998. gada 15. oktobrī Satversmes 4. pantā tika nostiprināta valsts konstitucionālā vērtība: “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.”


 


 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nenoskaidrotas ciešanas. JRT izrādes Verters recenzija

Jaunā Rīgas teātra izrādes Verters uztveri būtiski apgrūtina apstāklis, ka no plašā impulsu aisberga, kas radoši nodarbinājis režisores Kristīnes Vītolas prātu, līdz ūdens virskārtai, proti...

Rīgas Latviešu biedrībā izskanēs Kokļu meditācija

Rīgas Latviešu biedrība (RLB) sadarbībā ar koklētāju Rozīti Katrīnu Ponni un RLB kopienas Rīgas danči koklētājiem aicina uz Kokļu meditāciju Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē 2024. gada 30. oktobr...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja