Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Deputāti Igaunis un Viļums dod solījumu latgaliski; Zariņš zvērestu saka sešas reizes

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
mjaa
m
Redzu, ka te vairākiem ir problēmas ar domāšanu. Latviski arī nozīmē: Literārā Latviešu valodā vai Latviešu valodas Latgaļu paveidā. Punkts. Lasiet likumu un iemācieties domāt. Jebkuram ir tiesības nolasīt zvērestu jebkurā Latviešu valodas paveidā. Būtu dzīvs kursiskais paveids - tad arī tajā varētu runāt, jo tā visa ir LATVIEŠU VALODA(sk. valodas likumu).
ziņoj Reiga
z
a muisējī moloči, pasceja zvārastu i sovo volūdā, gūds i cieņa!
ivars zariņs
i
absolūts muļķis!
XXL
X
Nu, moins! Ko mēs atkal esam "ievēlējušies"...?!
viks
v
Skaisti!Paldies!Pēc tā visa es arī jūtos kā cilvēks.Tikai skumji,ka mūsu valodu neciena latvieši šai valstī.Arī mūs uzskata par otršķirīgiem.
ruksis
r
Vaņka, kaunies nēsāt latvieša vārdu.
ruksis
r
Vaņka, kaunies nēšat latviešu vārdu !
li
l
Ko varam sagaidīt no deputātiem ,kas nevar nolast peiekšā uzrakstītu zvērestu? Šķiet ,igauņa kungs saimas tribīni sajaucis ar ":Dziedošo ģimeņu^ skatuvi.
iks
i
Domāju, ka visa šī garā un, iespējams, nogurdinošā procedūra bija ļoti vērtīga visiem deputātiem: labi varēja redzēt un saprast, `kas ir kas`. Āboltiņas kundze bija ļoti korekta un respektabla.
cien. Troll, varbūt vēl kādam
c
Latviešu literārā valoda veidojusies uz vidus dialekta pamata.
Alla
A
Jā, tieši tā - uz Vidus dialekta Vidzemes izloksnes.
  • 0
  • 0
Marga
M
Zvērēt ta zvēr,bet kas darās pēc tam?Vajadzētu sodīt par zvēresta laušanu,citādi tie ir tukši vārdi.
Janis K
J
Zariņš bija kronis vispār uzskatu, ka pēc šadas ņirgāšanās viņam deputāta mandāts nepienākas vispār, jeb visātrākā veidā anulējams, runājot par Igauni un Viļumu, mani ļoti sarūgtināja tas, ka dodot zvērestu Latviešu valodas latgaliešu dialektā tas netiek uzskatīts par valsts valodu, manuprāt jebkurš latviešu vaodas dialekts automātiski tiek pieskaitīts pie valsts valodas. Pats latgaliešu dialektu nelietoju, kaut mana māte nāk no Latgales, tevs no Zemgales, vectēvs runāja latgaliešu dialektā bija K.Ulmaņa Latvijas armijas virsnieks pats balsoju par Visu Latvijai, gan 10 saeimas, gan 11.saeimas vēlēšanās un turpināšu balsot par latviešu NA, ja tie pieturēsies pie pašreizējās nostājas. Man nelabi metas, ka Latvijas "nacionālie" mediji" pār visām varēm man, kurš sevi uzskta par latvieti grib uzpiest SC, jeb krievu tautības varu, krievu tautībai vara jāīsteno Krievijā. Paldies visiem, kas man piekrīt un ceru, ka Latviešu valodas latgaliešu dialekts tiks pieskaitīts pie valsts valodas un ceru, ka spēks par kuru es balsoju tam pieliks savas pūles.
alla
a
Apnīk jau skaidrot to, kas skaidrs. `latviešu valodas dialekts automātiski tiek pieskaitīts pie valsts valodas` . Jā, protams, bet dialekts nevar aizvietot pašu valodu. `Latgaliskas` ir Augšzemnieku dialekta (dziļās) nesēliskās izloksnes. Gribot visas šīs (daudzās! dažādās!) izloksnes pavilkt zem neesoša `latgaliešu dialekta`, Jūs prasāt tieši to, par ko ir runa: valodas ietvaros ir zināma hierahija, atšķirību kārtojums: valoda ietver dialektus (latviešu valoda - trīs dialektus), dialekti nošķiras izloksnēs, parasti daudzās. Taču valsts līmenī ir viena valsts valoda un viens noteiktais Zvērests, un ir nevietā te demonstrēt savu atšķirību (kāda - atkārtoju - piemīt katram cilvēkam visdažādākajā ziņā).
  • 1
  • 0
Pērkons smej
P
Latgaliešu valoda ir latviešu valodas izloksne. Zvēresta teksts ir noteikts rakstveidā un tā tas arī jādod, precīzi rakstveidā izteiktajos vārdos. Bet kādā izloksnē šos vārdus izrunāt jau nu gan vairs nav nekur noteikts, pareizi teica "rīdzinieku valodas paveids", jo praktiski visā Latvijā latviešu valodas izruna kaut nedaudz bet šur tur atšķiras. Latgaliešu un ventiņu izloksnes ir visatšķirīgākās, bet ir arī citas, Liepājas pusē viena, malēniešiem sava un tml. Bet Āboltiņa ir viena neizglītota un prasta bāba, uzdodas par baigo latviešu aizstāvi, bet pat savas dzimtās zemes valodas īpatnības nezin. Tā ir ar tiem mūsdienu "Kaupo" un kangariem.
alla
a
Zvēresta teksts ir noteikts rakstveidā un tā tas arī jādod, precīzi rakstveidā izteiktajos vārdos. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nu, un tā arī, kā rakstīts latviešu valodā, arī jāizrunā. Bet, ja kāds valodas defekta vai cita kā dēļ nevar pateikt skaņu `r`, par to jau neviens nesatrauksies. Katra cilvēka valoda/izruna taču atšķiras no otra, bet vēl vairāk atšķiras pašas valodas - latviešu, vai lietuviešu, vai baltkrievu.
  • 1
  • 0
Aina
A
Zariņš pat lasīt neprot? Tas jau ir par traku pat SC deputātam.
vot
v
Esmu latgaliete,bet uzskatu ,ka zvēresta lasīšana latgaļu dialektā ir ķēmošanās.Skolās mācījāmies valsts valodā.Varbūt domāts bij kā labāk,bet sanāca....

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

šolījums


Svinīgā solījuma teksts: 
"Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Solījumu Saeimas loceklis dod latviešu valodā un apliecina ar parakstu.

Saeimas locekļi svinīgo solījumu dod no tribīnes. Ja Saeimas loceklis ir persona, kurai apgrūtināta pārvietošanās, viņš var dot svinīgo solījumu no savas vietas sēžu zālē. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas