Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

ECB: Latvija pagaidām neatbilst eiro ieviešanas kritērijiem

Neviena no astoņām valstīm, kas atrodas gaidīšanas sarakstā uz eiro ieviešanu, pagaidām nav sasniegusi visus nepieciešamos eirozonas dalībvalsts kritērijus, trešdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB). 

ECB šādus paziņojumus publisko vismaz reizi divos gados par to Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu panākto progresu eiro ieviešanai, kas vēl nav pievienojušās eirozonai.

Desmit no 27 ES dalībvalstīm to vēl nav izdarījušas, taču divām - Lielbritānijai un Dānijai - ir izvēles klauzulas, ļaujot tām nepievienoties eirozonai.
No atlikušajām astoņām valstīm - Bulgārija, Čehija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija un Zviedrija - neviena pagaidām nav sasniegusi kritērijus, lai kļūtu par eirozonas dalībvalsti, norāda ECB.

Šādā bankas paziņojumā tiek pārbaudītas topošās eirozonas valstis attiecībā uz to inflāciju, valdības finansēm, valūtas kursiem, ilgtermiņa procentu likmēm un tiesisko konverģenci.

ECB pavēstīja, ka nevienā no astoņām pārbaudītajām valstīm normatīvā struktūra pilnībā neatbilst visām prasībām. "Joprojām novērojamas nesaderības attiecībā uz Centrālo banku neatkarību," skaidro banka.

Vēl viens priekšnosacījums ir, ka valstis vismaz divus gadus piesaista to valūtas eiro, un tikai Latvija un Lietuva patlaban to izdarījušas. Pagājušajā nedēļā Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis ziņu aģentūrai AFP pavēstīja, ka valsts plāno eirozonai pievienoties 2014.gadā, neskatoties uz parādsaistību krīzi un cerot, ka tādējādi tiks nodrošināta ekonomiskā stabilitāte.

Lietuva gan konkrētu termiņu eiro ieviešanai nav devusi.

Tikmēr Polijas premjerministrs Donalds Tusks arī norādījis, ka viņa valsts joprojām plāno pievienoties eirozonai, pat ja tās reputāciju iedragājusi parādsaistību krīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas