Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Eksperte: būtisks notikums Latvijas ārpolitikā būs ārpolitikas debates Saeimā

Viens no būtiskākajiem 2011.gada notikumiem ārpolitikā būs janvāra beigās gaidāmās Latvijā pirmās parlamentārās debates par ārpolitiku, atzina Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa.Pēc viņas domām, ārpolitikas debašu laikā Saeimā būs redzams, kādas ir Latvijas prioritātes un kādos virzienos valsts turpmāk darbosies.

Šogad nozīmīgas būs Eiropas Savienības (ES) debates par jauno daudzgadu budžeta projektu, tāpēc ir svarīgi, lai Latvija šajās sarunās piedalās ar skaidrām pozīcijām un prioritātēm. "Ja Latvija savas prioritātes abstrahēs no kopīgām Eiropas Savienības interesēm, tad panākt savus uzstādītos mērķus nebūs iespējams," uzsvēra Ozoliņa, jo Latvija nedrīkst savas prioritātes izvirzīt, nerēķinoties ar ES prioritātēm.Uz Latvijas ārpolitiku ietekmi atstās vasarā gaidāmās prezidenta vēlēšanas, jo, lai gan prezidentam Latvijas politiskajā sistēmā ir reprezentatīva funkcija, tomēr ārpolitikā Latvijas prezidenti, tajā skaitā Valdis Zatlers, ir spēlējis aktīvu lomu. Tāpēc atkarībā no vēlēšanu rezultātiem, būs iespējams prognozēt prezidenta institūcijas ietekmi ārpolitikas veidošanā. Profesore neizteica prognozi par Zatlera izredzēm saglabāt savu amatu, sakot, ka "to patlaban ir pāragri teikt".2011.gads arī parādīs vai piepildīsies cerības, kas ir saistītas ar Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti Krievijā.Šogad Baltijas jūras reģionā norisinās dažādi svarīgi notikumi, piemēram, tie, kas ir saistīti ar Ziemeļvalstu pastiprinātu interesi par dažādām drošības sadarbības jomām. Tempu pašlaik uzņem ES Baltijas jūras reģiona stratēģija, tāpēc šeit svarīgi būs piedalīties tālāko projektu virzīšanā, aktualizēšanā un finansējuma piesaistē.Ozoliņa kā īpatnēju fenomenu ES 2011.gadā atzīmēja Ungārijas un Polijas prezidentūru, jo vēl līdz šim nav bijusi situācija, kad prezidentūras divus posmus pēc kārtas gada garumā vadīs valstis, kuras šos pienākumus vēl nekad nav pildījušas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas