Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperte: Dombrovskis labā situācijā, jo valdība jāizveido ātri

Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien jaunās valdības veidošanu uzticēja Jaunā laika pārstāvim Valdim Dombrovskim. Partija līdz šim strādāja opozīcijā. V.Zatleram bija jāizdara izvēle starp V.Dombrovski un Tautas partijas virzīto premjera amata kandidātu Edgaru Zalānu.

Politoloģe Rasma Kārkliņa:

"Dombrovskim šobrīd ir spēcīga pozīcija, jo neviens īsti nevar atļauties valdības veidošanas procesu kavēt, ir spiediens, ka jāvienojas ātri. Tas nozīmē, ka ilgstoša partiju veto izmantošana var vēlāk atspēlēties. Tas nav tikai saistīts ar paša Jaunā laika spējām un programmu, jo šajā situācijā pēc jaunas un stabilas valdības patiešām ir milzīgs pieprasījums, tādējādi šis ir arī veids, kā vairot pilsoņu uzticēšanos. Valdība būs jauna, jo bez Jaunā laika tajā vēl būs Pilsoniskā savienība, bet, iespējams, atkritīs LPP/LC. Turklāt mainās jau ne tikai ministru prezidents, bet arī ministri. Nedomāju, ka tīri teorētiski, mēs šobrīd varētu cerēt uz kaut ko vairāk.

Dombrovskis bija jāizvēlas, ja prezidents vēlējās jaunu valdību un personas. Ja izvēlētos Zalānu, būtu daudz lielāka kontinuitāte ar esošo koalīciju, tādēļ izvēle bija samērā skaidra."

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis:

"Līdz ar Dombrovska aicināšanu par valdības vadītāju prezidents Valdis Zatlers ir novirzījies no tā nulles punkta, kādā viņš bija nonācis, janvārī izvirzot savas prasības valdībai un Saeimai. Tādējādi viņš piedalījies procesā, ka koalīcijai neizbēgami ir jābūt jaunai un tajā jāparādās jaunām sejām.

Izredzes un valdības profesionalitāti varēsim novērtēt tikai tad, kad valdība būs izveidota un būs zināmi cilvēki. Bet, manuprāt, būtiskākais šķērslis Jaunajam laikam ir tas, ka viņos iekšā ir revanšista gars. Pārmetumu izvirzīšana partneriem varētu pamatīgi traucēt, ja ne pirmajā brīdī, tad noteikti laikā, kad būs kopā jāstrādā. Ņemot vērā finanšu situāciju Latvijā, kas paliks aizvien akūtāka, manuprāt, visām koalīcijas partijām būtu jāparaksta ētikas vai kārtības rullis, kurā jānosaka, ka pagātnes pieminēšana nebūs arguments, lai gūtu pārsvaru savstarpējās diskusijās. Viss jau ir spēle uz sabiedrisko domu. Ja turpināsies pagātnes pieminēšana, man ir bažas, ka valdība nevarēs sekmīgi strādāt, bet diez vai ir iespējama vēl kāda cita kombinācija esošās Saeimas ietvaros."

Politologs Jānis Ikstens*:

"Nedomāju, ka Dombrovskim būs ļoti viegli sastādīt valdību, jo Repše kā finanšu ministrs ir pietiekami pretrunīga figūra un, ja Jaunais laiks, pārāk iecirtīsies, tad var nekas nesanākt. Pirmā kombinācija, acīmredzot, būs – Jaunais laiks, Tautas partija, ZZS un TB/LNNK. Ir vēlme koalīciju paplašināt, bet ļoti daudz, kas būs atkarīgs no personālijām."

*J.Ikstena teiktais Latvijas radio

(papildināta ar J.Ikstena viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas