Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Eksperti: Būtu jāsaprot, kuri uzņēmumi būtu ar mieru piešķirt atlaides daudzbērnu ģimenēm

Ideja ir laba, bet rodas jautājums, cik daudz iestāžu piekritīs piešķirt atlaides daudzbērnu ģimenēm, tā par Saeimas deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) rosināto projektu Latvijas Goda ģimene izteicās vairāki portāla Diena.lv aptaujātie eksperti. 

Projekts paredz ģimenēm, kuras audzina trīs un vairākus bērnus, noteikt īpašu statusu sabiedrībā un piešķirt unikālas identifikācijas kartes, ar kurām būtu iespējams saņemt dažādas atlaides. Projekta autors ierosinājis, ka Goda ģimeņu locekļi varētu saņemt atlaides sabiedriskajā transportā, muzejos, kinoteātros, veselības aprūpē, kā arī brīvpusdienas skolās, atlaides skolas pulciņu apmeklēšanai.

Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks atzīst, ka tas noteikti būtu daudzbērnu ģimenes atbalstošs solis, taču grūti prognozēt, vai tas stimulētu demogrāfiskos procesus. Tāpat pastāv jautājums, cik daudzi uzņēmumi būtu pretimnākoši un atbalstītu šādas VIP kartes.

“Iespējams, Rīgā šī karte vieglāk darbotos, Rīgā būtu vairāk pretimnākošu uzņēmēju, kur ir bagātāka vide, savukārt perifērijā diez vai viņa kaut kā īpaši darbosies. Ideja ir laba, bet kas to atbalstīs un dos kādas atlaides?” jautā L. Mucenieks. 

Arī portālu mammam.lv un tetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa saka, ka svarīgi ir saprast, kuras organizācijas piekristu sniegt kādas privilēģijas daudzbērnu ģimenēm. Ja ģimenēm tiktu piedāvātas atlaides, piemēram, lidmašīnu lidojumiem, lai gan vairumam šādu ģimeņu “līdz lidojumiem vispār ir tālu”, tad no projekta varētu būt maza jēga, pieļāva I. Akentiņa-Smildziņa.  

Viņa gan uzsver, ka šāds projekts, kas daudzbērnu ģimenēm sniegtu reālu labumu, ir patiešām vajadzīgs, jo ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem ir ļoti daudz izdevumu. “Idejiski tas noteikti ir ļoti labi. Ja paskatāmies tā reāli, kādas prioritātes pienākas daudzbērnu ģimenēm, šobrīd ir baigi grūti,” sacīja I. Akmentiņa-Smildziņa.

Tiesa gan jau tagad vairākos muzejos un izklaides vietās daudzbērnu ģimenēm tiek piedāvātas īpašas atlaides un pat bezmaksas ieejas biļetes. Piemēram, Latvijas Dabas muzejs jau izsenis ir daudzbērnu ģimenēm draudzīgs un piedāvā bezmaksas muzeja apmeklējumu, portālu Diena.lv informēja Dabas muzeja preses sekretāre Linda Rožkalne. 

Arī Rīgas Zooloģiskais dārzs šādā ziņā ir pretimnākošs un jau tagad tiek piedāvātas īpašas atlaides. Kā portālam Diena.lv pastāstīja Zooloģiskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka, daudzbērnu ģimenēm šobrīd ir daudz izdevīgāk nākt uz Zoodārzu, nekā ģimenēm ar mazāku bērnu skaitu. 

“Mums ir ģimenes biļete, kas jau ir ar atlaidi. Šajā ģimenes biļetē ir divi bērni. Ja pērk ģimenes biļeti, kur ir vēl bērniņi – trešais, ceturtais, piektais utt., katrs nākamais bērns nāk ar 50 procentu atlaidi,” paskaidroja L. Līdaka. 

Viņa gan uzsvēra, ka Zooloģiskais dārzs ir kapitālsabiedrība, tāpēc gluži bez maksas cilvēkus iekšā laist nevarētu. “Mums ir sava atlaižu sistēma un, tai skaitā, ir arī ļoti daudz atlaižu un akciju dienas. Teiksim 19. maijā mēs iesaistījāmies Muzeju nakts aktivitātēs ar savu piedāvājumu un veselas četras stundas Zoodārzā varēja iekļūt tikai maksājot vienu latu,” piebilda L. Līdaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas