Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Eksperti: RD ārkārtas sēdes sasaukšana vēlu vakarā liecina par zemu politisko kultūru

Rīgas domes (RD) ārkārtas sēdes sasaukšana pēc plkst.22.00, visticamāk, ir simbolisks žests, lai atsēdinātu savā vietā domes opozīciju, portālam Diena.lv sacīja aptaujātie eksperti.

Jau vēstīts, ka naktī no otrdienas uz trešdienu RD valdošā koalīcija nosargāja Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko (GKR) krēslu. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) bija izvēlējies opozīcijas rosināto domes ārkārtas sēdi par Aļeksejenko piemērotību amatam sasaukt jau nakts melnumā pēc plkst.22.

Domes Vienotības frakcijas vadītājs Olafs Pulks pauda viedokli, ka ar šo soli Ušakovs parādījis, kāds vadītājs viņš ir, kāda ir viņa attieksme ne tikai pret deputātiem, bet arī pret domes darbiniekiem un sabiedrību kopumā. Šāda rīcība parāda domes priekšsēdētāja stilu, intelektu un vadītāja kultūras līmeni, izteicās opozīcijas politiķis.

Politoloģe Iveta Kažoka Dienai.lv sacīja, ka šāda rīcība nav normāla lēmuma pieņemšanas kārtība un tas nav normāls laiks, kad notikt RD sēdei. Viņasprāt, šāda laika izvēle bijis simbolisks žests, lai opozīcijai parādītu tās īsto vietu, savukārt sabiedrībai signalizētu, ka jautājums par Aļeksejenko nav svarīgs.

Tai pat laikā ar šādu gājienu RD vadība ir pieļāvusi sabiedrisko attiecību kļūdu, jo rezultāts ir tāds, ka marginālajiem opozīcijas pieprasījumiem pēkšņi pievērsta liela sabiedrības uzmanība, turklāt tas ir nevis opozīcijas, bet RD vadības nopelns, uzskata I.Kažoka. "Paradoksāli, bet sanāk, ka Rīgas domes vadība, mēģinot atsēdināt opozīciju, patiesībā ir atsēdinājusi paši sevi."

Savukārt Māris Pūķis, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks, spriež, ka politiskā kultūra, pozīcijas un opozīcijas savstarpējās attiecības Latvijā nav sevišķi augstā līmenī. Daudzās Latvijas pašvaldībās līdz šim ir klājies labāk nekā Saeimā, taču RD acīmredzot sākusi mācīties no Saeimas.

"Saeima daudzus gadus ir uzsvērusi to, ka ir it kā divu veidu deputāti – tie, kas ir it kā pozīcijā un tie, kas ir opozīcijā. [..] Šī maniere acīmredzot Rīgas domē ir izplatījusies. Visumā tā ir nosodāma, jo, protams, ka vēlams būtu, lai tautas pārstāvji vienmēr viens ar otru runātu, ievērojot to, ka visi deputāti ir iedzīvotāju pārstāvji," sacīja M.Pūķis.

Dienai.lv atzina Vienotības frakcijas deputāts Valdis Gavars, otrdien domē notika ne tikai kārtējā sēde, bet arī tika sasauktas divas ārkārtas sēdes. Tik saspringta darba kārtība, iespējams, skaidrojama ar N.Ušakova ieplānoto atvaļinājumu, kurā viņš devies, sākot ar trešdienu.

N.Ušakova preses sekretāre Anna Kononova vēlāk savā skaidrojumā Dienai.lv atzina - opozīcijas deputāti izrādīja tik nepārvaramu vēlmi izskatīt šo jautājumu pēc iespējas ātrāk, tāpēc sēde tika sasaukta tuvākajā iespējamā laikā.

(ziņa papildināta ar pēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas