Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ēlerte: Bērziņa ievēlēšana ir oligarhu uzvara

Šī ir oligarhu uzvara, ievēlot sev tīkamu prezidentu un tautai, ja nevēlas oligarhu varu, referendumā ir jāatlaiž Saeima, norāda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

"Šis vēlēšanu rezultāts padara vēl skaidrāku un skaudrāku jautājumu, kuru tautai uzdeva Zatlers, rosinot Saeimas atlaišanu. Šis jautājums ir – vai jūs gribat, lai pār Latvijas valsti valda un to, kā mēs dzīvojam, nosaka oligarhi? Ja tautas atbilde ir nē, šī Saeima referendumā ir jāatlaiž. Kā arī jāatceras, ka šis būs vienīgais un svarīgais jautājums, uz kuru Latvijas nākotnes labā tautai būs jāatbild ārkārtas Saeimas vēlēšanās," pauž S. Ēlerte.

Vienotības deputāte Ingrīda Circene: "Ne jau pirmo reizi esam situācijā, kad "Vienotība" ar saviem principiem un ideāliem ir palikusi mazākumā. Mūsu lielā problēma ir tā, ka mēs atklāti nostājāmies pret atsevišķu personu neproporcionāli lielu ietekmi Saeimā. Pāris personas, kurām ir ārkārtīgi liela ietekme, dominē. Saeimā tika ievēlēti 60 procenti jaunu deputātu, kuru personīgais viedoklis ir nekāds. Šo frakciju viedokli veido atsevišķas personas. Pat, ja nākošajās Saeimas vēlēšanās ievēlēs 99 procentus jaunus deputātus, varam sagaidīt, ka politiskā kultūra nemainīsies."

I. Circene vērtē, ka A. Bērziņš ir tautsaimniecības jautājumos ir zinošs, taču esot jautājums, vai tautsaimniecība prezidentam šobrīd ir svarīgākā. "Svarīgāk ir atbildība pret sevi, pret valsti, pret vērtībām," uzskata Vienotības pārstāve.

Savukārt Kārlis Šadurskis atzīst, ka pārsteigums esot bijusi pirmā balsošanas kārta. "Es biju domājis, ka Saskaņas centra balsis vienmērīgāk sadalīsies abiem kandidātiem. Skaidrs, ka par Zatleru nobalsoja tikai Vienotība un nacionālā apvienība," tā deputāts.

Viņš nedomā, ka ZZS ir laimīga par vēlēšanu iznākumu. "Mana pārliecība ir, ka sākotnēji Bērziņš diez vai bija īstais ZZS kandidāts. Jo Bērziņš neizskatās kā cilvēks, kas varētu dancot pēc Aivara Lemberga stabules. Šajās vēlēšanās uzvarētāju nav. Bērziņš noteikti ir patstāvīgu spriedumu cilvēks. Mūsu oligarhi saprata, ka šis ir labākais iznākums, ko viņi varēja dabūt. Zatlera ievēlēšanu viņi nevarēja pieļaut. Viņi saprata, ja izgāž abus un ir vēl viena vēlēšanu kārta, varētu  būt vēl grūtāk panākt sev izdevīgu iznākumu," norāda K. Šadurskis.

"Mums ir demokrātiski ievēlēts prezidents. Es zinu, ka Bērziņš nestaigāja apkārt un balsis nelūdza deputāitiem, acīmredzot viņš bija pārliecinošāks cilvēks. Neviens Saeimā netic, ka Valdis Zatlers atlaiž Saeimu, domājot par valsts interesēm," norāda ZZS deputāts Kārlis Seržants, kurš bija viens no A. Bērziņa kandidatūras virzītājiem.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta amatā Saeima ceturtdien ievēlēja eksbaņķieri Andri Bērziņu. Vēlēšanu otrajā kārtā par Bērziņu nobalsoja 53 deputāti, bet par Valdi Zatleru balsi atdeva 41 parlamentārietis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas