Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ēlerte: kultūras iestāžu pastāvēšana galvaspilsētā ir gan valsts, gan pašvaldības interesēs

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte norāda, ka līdz šim valsts kopīgi ar Rīgas pilsētu ir nodrošinājusi kultūras pakalpojumus galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem. "Sadarbība bijusi konstruktīva, un Rīgā šobrīd darbojas pieci valsts profesionālie teātri, opera un vairāki valsts muzeji. Visas šīs institūcijas saņem valsts finansējumu darbības nodrošināšanai. Vairāki no tiem darbojas pašvaldības ēkās, par kurām domei tiek maksāta nomas maksa, " skaidro kultūras ministre.

"Vienlaicīgi Rīga līdz šim nav piekritusi pārņemt kādu no iepriekšminētajām kultūras iestādēm pašvaldības pārziņā, lai gan pagātnē regulāri par to ir risinātas sarunas ar domes pārstāvjiem. "Pamatoti būtu tādai kultūras un ekonomikas metropolei kā Rīgai līdzīgi kā citām Eiropas galvaspilsētām lepoties, piemēram, ar savu teātri vai savu orķestri. Jāsaprot, ka kultūra ir viens no visspēcīgākajiem attīstības dzinējspēkiem, kultūra veido un nosaka pilsētvides kvalitāti, tātad piesaista investīcijas," uzsver S. Ēlerte.

Viņa arī norāda, ka par Latvijas Nacionālās operas, Latvijas Nacionālā teātra un Latvijas Nacionālo mākslas muzeja un citu kultūras iestāžu darbību atbildīga ir valsts un tos finansē valsts. "Valsts arī šajā sarežģītajā laikā turpina finansēt kultūras iestādes, tāpēc bažas, ka galvaspilsēta varētu nesaņemt valsts atbalstu kultūras procesiem pilsētā, nav pamatotas," viņa skaidro.

Kultūras ministre arī uzskata, ka valsts uzturēto kultūras iestāžu atrašanās Rīgā pilsētā ir šīs pilsētas priekšrocība. "Tās veicina galvaspilsētas atpazīstamību un popularizēšanu, veicina investīcijas, līdz ar piesaistītajiem tūristiem papildina ienākumus pašvaldības budžetam, kā arī bagātina galvaspilsētas kultūras dzīvi. Ceru, ka līdz 2014. gadam, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, būs izdevies sakārtot galvaspilsētas kultūrainavu, tai skaitā Rīgas domei piederošos īpašumus, kuros darbojas valsts kultūras institūcijas, piemēram, Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs," stāsta S. Ēlerte.

Kultūras ministres paziņojums sekoja pēc Rīgas mēra Nila Ušakova pirmdien izplatītā viedokļa, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācija notiek uz pašvaldību rēķina un valsts neatbalsta Rīgas kultūras iestāžu uzturēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas