Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ēlerte: kultūras periodikas dēļ nav jāslēdz muzeji

Jurģa Liepnieka piedāvājums likvidēt memoriālos muzejus, lai stiprinātu kultūras periodiku, ir aplams, uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

„Vai tā ir vāja iztēle, ja, meklējot naudu portālam Satori.lv, tiek piedāvāts likvidēt, slēgt muzejus? Tā ir būtiska Latvijas kultūrtelpas un identitātes daļa,” sacīja S. Ēlerte.

Satori.lv ir viena, varbūt pati nozīmīgākā kultūras un domu diskusiju vietne internetā. Ceru, ka J. Liepnieks ir ziedojis naudu Satori.lv pastāvēšanai, kā to gatavojos darīt es. Nepieciešamā summa, lai portāls pastāvētu un nākamreiz tomēr laikā iesniegtu Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā savu pieteikumu, nav pārdabiski liela. Tā nav jāmeklē uz kultūratmiņas noplicināšanas rēķina,” uzsvēra kultūras ministre.

Valstī šobrīd ir astoņi valsts dibināti un uzturēti memoriālie muzeji; iniciatores pārējo 26 memoriālo muzeju veidošanai ir pašvaldības, kas tādējādi īsteno vietējo iedzīvotāju vēlmes un bieži vien izmanto muzeju un tā darbību kā efektīvu instrumentu vides sakārtošanai un aktīvākai sociālo un kultūras saišu veidošanai gan lokālās kopienas ietvaros, gan sadarbībai ar citām kopienām, tos apmeklē tūristi gan no citiem Latvijas reģioniem, gan ārvalstīm, skaidroja ministres preses sekretārs Andris Saulītis.

Kultūras periodikai latviešu valodā nekad nebūs lielas tirāžas, tie vienmēr būs jāatbalsta, un tas ir valsts pienākums, uzskata kultūras ministre. „Šobrīd valstī to iespēju robežās veic Valsts Kultūrkapitāla fonds, bet stāvoklis kultūras periodikas jomā šobrīd neapšaubāmi ir kritisks, tāpat vēl joprojām kritiski mazs ir visas kultūras nozares finansējums,” norādija S. Ēlerte.

Jau ziņots, ka polittehnologs Jurģis Liepnieks aicinājis izvērtēt dažādu memoriālo dzīvokļu, guļbūvju un lauku sētu kvalitāti un skaitu Latvijā, lai veiktu strukturālas reformas un tādējādi rastu iespēju daļu līdzekļu novirzīt kultūras periodikas finansēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas