Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Energoresursu tarifi sāk samazināties; prognozē turpmāku kritumu

Ar jūliju dabasgāzes cena Latvijas mājsaimniecībām samazināsies vidēji par 18%, bet par karsto ūdeni, salīdzinot ar apkures sezonas sākumu, rīdzinieki jau maijā maksās apmēram par 19,4% mazāk, liecina Latvijas gāzes (LG) un Rīgas siltuma sniegtā informācija.

Ilgi gaidītais tarifu kritums ir saistīts ar mazuta cenu samazināšanos pasaules tirgos. Ņemot vērā tirgus tendences, nākamā gada janvārī gāze varētu kļūt vēl par 10—15% lētāka, prognozē Parex Asset Managements eksperts Zigurds Vaikulis.

Igauņiem jau lētāk

Dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām tiek pārskatīti divreiz gadā — jūlijā un janvārī. Tas, kādēļ Latvijas patērētāji tikai tagad sāks izjust jau ilgāku laiku novēroto mazuta cenu kritumu, skaidrojams ar to, ka, nosakot gāzes tarifu individuālajiem patērētājiem, Latvijā vērā tiek ņemta mazuta cena pēdējos deviņos mēnešos. Šī cena, tarifu pārskatot 2009.gada janvārī, kritumu vēl neuzrādīja. Piemēram, Igaunijā atskaites periods ir seši mēneši, kas igauņiem zemākas gāzes cenas ļāva baudīt jau kopš šī gada marta, jo mazuta cena strauji samazinājusies tieši pēdējā pusgada laikā. Taču, kā uzsver LG, ja mazuta cenas pieaug, deviņu mēnešu metodika nodrošina lēnāku tarifu pieaugumu.

Ja maijā naftas produktu cena būs stabila, tad Latvijas mājsaimniecībām ar 1.jūliju gāze kļūs vidēji par 18% lētāka: tām ģimenēm, kuras gāzi izmanto ēdiena gatavošanai, būs jāmaksā par 14% mazāk, bet tie, kuri ar gāzi apsilda mājokli, maksās par 22% mazāk. Tiem, kas par gāzi jau samaksāja gada sākumā pēc vecā tarifa, tiks veikts pārrēķins, sola Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Kopš mazuta cena sasniegusi augstāko robežu pagājušā gada rudenī, tā kritusies par 35% un turpinās samazināties, prognozē Z.Vaikulis. Tādēļ arī nākamā gada janvārī, kad nākamreiz tiks pārskatītas dabasgāzes cenas mājsaimniecībām, tās var samazināties vēl par 10—15%, paredz eksperts.

"Tikai labas ziņas"


Lielajiem patērētājiem (tai skaitā Rīgas siltumam) dabasgāzes tarifs tiek pārskatīts ik mēnesi, līdz ar to siltumenerģijas tarifs par 19,4% tika pazemināts jau, sākot ar aprīli — tātad iedzīvotāji savos rēķinos to ieraudzīs maijā. Par cik varētu samazināties vidējais maksājums par karsto ūdeni, Rīgas siltums gan nevar pateikt. "Cerams, dabasgāzes cenas turpinās samazināties arī nākamajā apkures sezonā," pauž uzņēmumā. Arī SPRK vadītāja Valentīna Andrējeva prognozē, ka gāzes cenas turpinās samazināties. "Tarifu jomā šodien ir tikai pozitīvas ziņas," viņa teica kanālam LNT.

Savukārt Latvenergo jau iepriekš paziņoja, ka tuvākajā laikā tarifus mainīt neplāno. Tikmēr eksperti pieļauj, ka līdz ar elektrības patēriņa kritumu Krievijā Latvijai būs lielākas iespējas pirkt to par zemāku cenu.

"Šausminošie" komunālie maksājumi ir tas faktors, kas iedzīvotājiem joprojām neļauj izjust vispārējo cenu kritumu, uzskata Latvijas krājbankas analītiķe Olga Ertuganova. Viņasprāt, tarifu kritums spiedīs uz leju inflāciju, un šā gada decembrī tā varētu jau tuvoties nullei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas