Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ēnu ekonomika kopā ar melno ekonomiku Latvijā varētu būt 50-60%

Latvijā ēnu ekonomika kopā ar melno ekonomiku varētu būt 50-60%, raidījumam De facto norādīja Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Mazo un vidējo uzņēmumu padomes loceklis Guntis Vilnītis.

Šonedēļ publiskotā Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) pētnieku analīze par pelēko ēnu ekonomiku – izvairīšanās no nodokļu nomaksas un aplokšņu algas - atklāja, ka tā Latvijā 2010.gadā ir bijusi 38,1% no IKP. Kā raidījumam De facto skaidroja  REA pētnieks Arnis Sauka - prostitūcija, kontrabanda, nelegālais alkohols un cigaretes – tās ir melnās ēnu ekonomikas daļa, kas šajā indeksā nav iekļautas. Tas nozīmē, ka melnās ekonomikas apjomi ir jāpieskaita tam, ko atklājuši pētnieki kā pelēko ēnu ekonomiku. Tomēr kā norādīja A.Sauka, melnās ekonomikas apjomus ir ļoti grūti precīzi aprēķināt.

Par melno ekonomiku pieņemts uzskatīt– kontrabandu, ieroču un narkotiku tirdzniecību, un prostitūciju. Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Nelija Jezdakova intervijā norādīja, ka savulaik izskanējis cipars, ka prostitūcijas biznesā gada apgrozījums varētu būt ap 100 miljoniem latu, tomēr viņa uzskata, tas ir lielāks.
LTRK pārstāvis G.Vilnītis uzskata, ka melnās ēnu ekonomikas apjomi varētu sasniegt pat 20%.

G.Vilnītis skaidroja, ka, piemēram,  nelegālās degvielas apjomi Latvijā šobrīd ir lieli, bet tos būtu iespējams visai precīzi aprēķināt – salīdzinot legāli pārdoto degvielu ar tehniskās apskates laikā konstatēto automašīnu nobraukto kilometru skaitu un vidējo degvielas patēriņu, kā arī ņemot vērā zemnieku patērēto degvielu.

G.Vilnītis norādīja, ka atšķirība būtu ievērojama, un atzina, ka tagad daudzi, arī viņš pats pirmo reizi, degvielu iegādājas melnajā tirgū.

Raidījums secināja, ka – ja pelēkā ekonomika ir 38%, melnā ekonomika Latvijā varētu būt līdz pat 20%, tad baltā ekonomika, kurā strādājošajiem ar saviem nodokļiem jāuztur valsts un tās aparāts – ir vien kādi 40% no tautsaimniecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas