Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

ES prezidenta amatam izvirza Beļģijas premjeru van Rompuju

Ziņas no Briselē notiekošās Eiropas Savienības valstu vadītāju sanāksmes liecina, ka ES prezidenta amatam izvirzīts Beļģijas premjers Hermans van Rompujs, bet ES ārlietu ministra amatu varētu ieņemt Lielbritānijas pārstāve Ketrīna Eštone. Latvija uz ES prezidenta amatu virzīja eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, lai gan bija skaidrs, ka viņas izredzes ir diezgan mazas.

62 gadus vecais H.van Rompujs jau pirms ES līderu tikšanās tika uzskatīts par galveno favorītu uz jauno ES prezidenta amatu, lai gan Eiropā viņš ir diezgan mazpazīstams. Tomēr neoficiāli zināms, ka H.van Rompuja kandidatūru atbalstīja ES vadošais tandēms Vācija un Francija. Lielbritānija uz šo amatu virzīja bijušo premjeru Toniju Blēru, taču viņam ir daudz pretinieku, kas T.Blēru vaino par Eiropas šķelšanu Irākas kara jautājumā.

Tagadējais britu premjers Gordons Brauns atzinis, ka viņa priekštecim T.Blēram neizdosies ieņemt ES prezidenta amatu. Lielbritānija vēlas panākt, lai ES ārlietu ministra amatu ieņemtu K.Eštone, kas pašlaik ir ES tirdzniecības komisāre. Viņas kandidatūru atbalsta Eiropas kreiso partiju līderi. K.Eštones iecelšana ES ārlietu ministres amatā izpildītu prasību par lielāku sieviešu pārstāvniecību ES vadībā.

V.Vīķes-Freibergas izredzes iegūt ES prezidentes amatu tika vērtētas kā salīdzinoši nelielas. "Es esmu ļoti mierīga. Es nemēdzu satraukties par lietām, kuras nav atkarīgas no manis," viņa sacīja Eiroparlamentā dažas stundas pirms samita.

Jauno amatu izveidošanu paredz Lisabonas līgums, kas stāsies spēkā 1.decembrī. Pagaidām gan nav īstas skaidrības par ES prezidenta pienākumiem, bet zināms, ka viņa atalgojums būs ap 300 000 eiro gadā. ES prezidentam jāaizstāj tagadējā sistēma, saskaņā ar kuru katra dalībvalsts uz sešiem mēnešiem uzņemas ES vadību.

H.van Rompuja iecelšana šajā amatā liecina, ka ES valstu vadītāji vēlas, lai ES prezidents nodarbotos galvenokārt ar dalībvalstu viedokļu saskaņošanu un sanāksmju vadīšanu. Uz pasaules skatuves lielāku lomu varētu spēlēt ES ārlietu ministrs, jo viņa pārziņā būs ES diplomātiskais dienests ar vairākiem tūkstošiem darbinieku.

K.Eštones pieredze ārpolitikā gan ir diezgan maza. Tas palielina bažas, ka H.van Rompuja un K.Eštones tandēmam nebūs viegli pārstāvēt Eiropu sarunās ar pasaules lielvalstu līderiem. Šāds iznākums sarūgtinājis cilvēkus, kas ES vadībā gribēja redzēt spilgtus līderus, kuriem būtu lielākas iespējas aizstāvēt Eiropas intereses pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas