Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Aiztur šogad lielāko kontrabandas cigarešu kravu; mēģinājums veikts '90.gadu stilā

24.decembra vakarā uz Latvijas un Krievijas robežas Grebņevā kādā no Krievijas puses iebraukušas kravas automašīnas piekabē tika atklāta apjomīgākā vienā transporta līdzeklī paslēpto kontrabandas cigarešu krava šogad - 12 miljoni "Jing Ling" markas kontrabandas cigaretes. Likumpārkāpēji bija centušies nelikumīgi ievest Latvijā kontrabandas cigaretes, izmantojot '90.gados populāru metodi – automašīnu valsts reģistrācijas numuru savstarpēju nomaiņu. 

Caur Krievijas muitas kontroles punktu "Ubiļinka" izbrauca automašīna, kuras puspiekabē atradās 12 miljoni "Jing Ling" cigaretes, par ko arī autovadītājs uzrādīja pavaddokumentus Krievijas muitas amatpersonām. Tā kā kravā bija akcīzes preces, Krievijas muita uzlika automašīnas puspiekabei nodrošinājumu jeb plombu. Savukārt šī gada 23. decembrī caur Grebņevas MKP no Latvijas virzienā uz Krieviju izbrauca tukša Latvijā reģistrēta automašīna ar puspiekabi, taču, kā vēlāk noskaidrojās, Krievijā tā nemaz netika iebraukusi.

Valsts Ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes speciālistu veiktie izlūkošanas pasākumi apstiprināja aizdomas, ka tukšā Latvijas Republikā reģistrētā  automašīna bija izbraukusi no Latvijas un, neiebraucot Krievijā, apstājusies Latvijas muitas kontroles zonā ar mērķi sagaidīt 12 miljonu kontrabandas cigarešu kravu no Krievijas. Savukārt no Krievijas braucošās automašīnas piekabe ar 12 miljoniem kontrabandas cigarešu tika pieāķēta Latvijā reģistrētajai automašīnai, un puspiekabēm tika savstarpēji samainīti valsts reģistrācijas numuri atbilstoši automašīnu numuru zīmēm, proti, lai Krievijas automašīnas puspiekabei būtu Krievijas Federācijas automašīnas reģistrācijas numurs, bet Latvijas automašīnas puspiekabei – Latvijas Valsts automašīnas reģistrācijas numurs. Tāpat, lai muitas kontroles punkta darbiniekiem nešķistu aizdomīgi, ka it kā tukšais Krievijā reģistrētais transporta līdzeklis ir noplombēts, autovadītājs Krievijas Federācijas muitas dienesta uzlikto nodrošinājumu norāva. Uz Grebņevas muitas kontroles punkta VID darbinieku jautājumu, vai automašīnās ir deklarējamas preces, tika maldinoši atbildēts, ka abas automašīnas ir tukšas.

Ilggadējie VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti atminas, ka tik "nekaunīgas un neprofesionālas darbības" no pārkāpēju puses, piemēram, muitas kontroles zonā norautas plombas un samainītas valsts reģistrācijas numurzīmes, bija raksturīgas situācijai '90. gados īsi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

Kopumā  šogad par tabakas izstrādājumu  kontrabandu VID Muitas kriminālpārvaldē ir uzsākti 54 kriminālprocesi, kuru ietvaros izņemti gandrīz divas reizes vairāk cigarešu kā pērn, proti, 52,3 miljoni cigarešu. Savukārt 2008. gadā bija uzsākti 26 kriminālprocesi, kuru ietvaros izņemti 30,4 miljoni cigaretes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas