Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: līdz šim 16.martā bez būtiskiem incidentiem

Cilvēki pie Brīvības pieminekļa sāka izklīst ap 13:30, novēroja _Diena. _Līdz šim viss noticis bez būtiskiem incidentiem. Pirmdien 14:30 tiksies Drošības policijas priekšnieks, iekšlietu ministre un premjers, lai pārrunātu aktuālāko informāciju par 16.martu. Šodien pilsētas centrā ir koncentrēti milzīgi policijas spēki, gatavojoties iespējamām nekārtībām.

Policija informē, ka pie Brīvības pieminekļa ir aizturēti pieci cilvēki - viens par huligānismu, kas mēģināja uzsākt kautiņu; viena meklēšanā esoša persona; trīs par sabiedriskās kārtības traucēšana, jo policija neļāva viņiem brīvi pārvietoties. Tie ir Latvijas Antifašistiskās komitejas aktīvisti Josifs Korens, Eduards Gončarovs (Rodina) un Rīgas domnieks Viktors Dergunovs (PCTVL). Aizturēti arī astoņi cilvēki uz Blaumaņa un Barona ielas stūra. Policija viņus aizturējusi, jo šie cilvēki bija ģērbušies "svešās militārās formās", Dienu informēja Valsts policijas preses sekretāre Ieva Rekšņa.

Antifašistiskās komitejas pārstāvji - kopumā 10 cilvēki - pulcējās pie Laimas pulksteņa, lai sagaidītu leģionāru piemiņas pasākuma dalībniekus, kas pēc dievkalpojuma vēlējās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Viņiem bija sarkans karogs un svilpes, galvā melnbalti svītrotas cepures, kas atgādina cietumnieku apģērbu. Viņi skaļi skandēja Pozor [kauns - krievu val.], Hitler kaput un svilpa. Policistu pie Brīvības pieminekļa bija vēl vairāk nekā iepriekš, novēroja Diena.

Dievkalpojums Doma baznīcā beidzās 12:45, tā dalībnieki pa mazāk grupiņām pāri Doma laukumam devās tālāk. Policisti neatļāva iet ar plīvojošiem karogiem un lika tos satīt. Gājiens virzījās uz priekšu ļoti ātriem soļiem.  

Īsi pirms dievkalpojuma beigām pie Doma baznīcas galvenās ieejas karoga aleju izveidoja Visu Latvijai biedri. Vēl vienu karogu aleju izveidoja 30 cilvēku grupa, kuras vidū bija arī pērkoņkrustietis Igors Šiškins un bijušais Nacionālās spēka savienības vadītājs Viktors Birze. Viņi sapulcējās pie Okupācijas muzeja Vecrīgā. Daļa bija ģērbusies militārās formās, citiem uz apģērba ir uzšuves ar pērkoņkrustu. V.Birze teica, ka viņi ies uz Doma baznīcu, lai vienos dienā kopā ar citiem dotos pie Brīvības pieminekļa.

Gājienam uz Doma laukumu sekoja specvienības baltās ķiverēs un melnās maskās. Pie baznīcas tuvumā viņus sagaidīja jau citi policisti. Kārtības sargiem tika nodota komanda – “vienkārši gaidām pie autobusa”.

12 dienā Doma baznīcā sākās dievkalpojums, uz kuru ieradās arī Daugavas Vanagi Latvijā (DVL) vadītājs Jānis Atis Krūmiņš. Viņš žurnālistiem teica, ka viņam ir skumji, jo gājiena aizliegšana, viņaprāt, nav likumīga. DVL noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa individuālā kārtā, viņš sacīja. “Daugavas vanagi, kas  ir ziedojuši lielu summu Brīvības pieminekļa atjaunošanai, tagad netiek laisti tam klāt.” Uz jautājumu, vai viņš nebaidās no provokācijām, DV līderis atbildēja noliedzoši.

Doma baznīcā ap pusdivpadsmitiem sāka pulcēties gan gados vecāki kungi, gan jaunieši ar Latvijas karogiem. Arī Vecrīgā koncentrēti lieli policijas spēki, novēroja Diena. Ir vairāki autobusi ar norādēm – Norīkojumā, kā arī mikroautobusi. Policisti izvietoti pie visām Doma laukuma ieliņām, bet pie baznīcas durvīm policistu formās ir maz, taču var nojaust, ka policisti ir ģērbušies civilās drēbēs.    

Divas stundas līdz plānotajai ziedu nolikšanai pie Brīvības pieminekļa kārtības nodrošināšanai pieminekļa laukumā ir pāris simtu policistu, liecina Dienas novērojumi. Ir arī vairāk kā desmit mikroautobusu, kā arī lielie autobusi ar specvienību karavīriem. Ap Brīvības pieminekli jau agrā rīta stundā tika uzstādītas norobežojošas barjeras. Iepriekš policija teica, ka ierobežojumi sāksies tikai astoņos no rīta.

Rīgas dome un tiesa šogad nav oficiāli atļāvušas nevienu no iepriekš trim pieteiktajiem 16.marta pasākumiem, jo policija saņēmusi signālus, ka var izraisīties nekontrolējamas nekārtības. Kā ziņots, DVL vadītājs Jānis Atis Krūmiņš 16.martā bija pieteicis gājienu ar ziedu nolikšanu no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim no pulksten 13 līdz 14. No pulksten 10 līdz 13 pie Brīvības pieminekļa sapulci vēlējās rīkot Rodina, savukārt G.Kotovs to plānoja no plkst.17 līdz 18

Esmu pārliecināta, ka 13.janvāra notikumi neatkārtosies, jo policija ir sagatavojusies, Latvijas radio pirmdienas rītā leģionāru piemiņas dienā sacīja jaunā iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Nekādiem ļoti būtiskiem incidentiem nevajadzētu notikt, jo policistu pilsētā būšot daudz.  Iekšlietu ministre aicināja cilvēkus ziņķārības pēc “netaisīt liekus maršrutus”, pētot kā rīkosies policija.

Mēs strikti vērsīsimies pret provokatoriem, kas mēģinās mest akmeni, strikti vērsīsimies pret tiem, kas mums liksies apdraud apkārtējo drošību, intervijā radio uzsvēra jaunā ministre. Jebkurš, kuram ir kāds plāns, var ar to rēķināties un pārdomāt, ja grasās darīt kaut ko nelikumīgu, viņa piebilda. Visi baidās, ka var atkārtoties 13.janvāra grautiņi, taču ministre nekonkretizēja, cik nopietna informācija ir policijas rīcībā un vai tā apliecina, ka kāda organizācija nekārtības plāno.

Tajā pašā laikā ministre atzina, ka amatpersonu teiktais par 16.martu bieži vien ir pārspīlēti. Svētdien Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) paziņoja, ka no provokācijām 16.martā izvairīties nevar. “Tie, kas šo dienu grib pieminēt ir ļoti maz, bet tie, kas runā un plāno provokācijas, ja tādas plāno, ir ļoti daudz un dažādas un ar katru dienu to paliek arvien vairāk. Dramatiskā situācija ir tāda, ka 16.martu izmanto, lai viens uz otra rēķina izceltos. Nožēlojami, ka atsevišķi cilvēki, ekstrēmisti, politiskie spēki uz šīs dienas rēķina mēģina taisīt sev atpazīstamību,” sacīja L.Mūrniece.

Jāņem vērā, ka pasākumi notiek ne tikai Rīgā, LNT savukārt norādīja Valsts policijas šefs Aldis Lieljuksis. Viņš paskaidroja, ka barjeras pie Brīvības pieminekļa uzstādītas, lai cilvēki varētu nolikt ziedus nelielās grupās, lai nav organizēts gājiens, teica A.Lieljuksis.

(papildināta ar FOTO, turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Policistu arodbiedrība pārdomā par akciju 16.martā

Latvijā neielaiž "Nakts sardzes" līderi

Birks: 16. martā provokācijas ir neizbēgamas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas