Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

FOTO: LNB grāmatu evakuācijā piedalījušies 200 brīvprātīgo

Grāmatu evakuācijā no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) grāmatu krātuves, kurā piektdien mitruma dēļ iebruka grīda, šodien piedalījās 200 brīvprātīgo, pēc aptuvenām aplēsēm, ir izdevies pārnest uz drošākām telpām apmēram pusi no apdraudētajām grāmatām, aģentūrai _LETA _pastāstīja LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle.

Glābējiem ir izdevies nostiprināt LNB grāmatu krātuves grīdu, tāpēc tālāki iegruvumi nedraud.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere pastāstīja, ka grīdas nostiprināšanai izmantoti balsti, kas vesti gan no jaunās Gaismas pils būvniecības laukuma, gan arī no citurienes.

Glābēji no bibliotēkas šodien arī sūknējuši ārā ūdeni, kas tur sakrājies pārplīsušas kanalizācijas caurules dēļ. Kad grāmatas tiks evakuētas, daļa ēkas būs jāpārbūvē, konstatējuši notikuma vietā strādājošie VUGD darbinieki.

Evakuācijai izveido trīs ķēdes

Grāmatu evakuācijai no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenās grāmatu krātuves, kur piektdien ielūzusi grīda, izveidotas divas cilvēku ķēdes, kas padod grāmatas no apdraudētajām telpām, plānots izveidot arī trešo ķēdi, pastāstīja LNB Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle.

Pašās apdraudētajās telpās strādā glābēji, turklāt viņiem jābūt iespējami viegliem, lai grīda ieliektos pēc iespējas mazāk.

Grāmatas tālāk ar cilvēku ķēžu palīdzību nogādā drošās telpās, kurās grīdas ir nostiprinātas ar metāla sijām. Jāevakuē ap 60 000 grāmatu.

Grāmatas tiek novietotas saskaņā ar arhitektu norādījumiem, lai nepārslogotu grīdas augšstāvos. Savukārt tās 1200 grāmatas, kas iekrita pagrabā, lielākoties ir cietušas – saburzītas un ieplēstiem vākiem, kā arī samirkušas. Mitruma skartās grāmatas ir sasaldētas pēc čehu tehnoloģijas principiem, pēc tam tās tiks žāvētas saulē.

Jau ziņots, ka situācija bibliotēkā pirmdien pasliktinājusies - grīda turpina deformēties vēl vairāk, turklāt plīsusi arī kanalizācijas caurule, vēsta BNS. Cauruli pārsitusi sija, kas sabrukusi.

Lai grāmatu glābšana noritētu droši, ugunsdzēsēji pirmdien no rīta turpināja nostiprināšanas darbus, un šī iemesla dēļ grāmatu evakuācija, kas sākotnēji bija ieplānota plkst.10, tika atlikta par divām stundām līdz plkst.12.


LNB aicinājumam bija atsaukušies vairāki desmiti cilvēku, pārsvarā jaunieši, kuri pirmdienas rītā pulcējās bibliotēkas reģistratūrā, novēroja Diena. Viņu vidū bija arī sabiedrisko un politisko organizāciju pārstāvji. Pēc pusstundu ilgas gaidīšanas bibliotēkas administrācija informēja sanākušos, ka ugunsdzēsēji turpina nostiprināšanas darbus, līdz ar to, grāmatu evakuācija nevar sākties. Klātesošie tika cienāti ar sarūpētajiem cepumiem un tēju.

Pēc LNB ziņotā, kopā ar armijas pārstāvjiem LNB pulcējušies gandrīz 200 cilvēku.


(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

LTV Ziņu dienesta VIDEO, kā evakuē grāmatas

Diena.lv VIDEO par brīvprātīgo darbu skatieties šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas