Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: LU vēlas kļūt par Baltijas lielāko zinātnes universitāti

Latvijas Universitāte (LU) nākamo desmit gadu laikā vēlas kļūt par Baltijas reģionā lielāko un ietekmīgāko zinātnes universitāti, sestdien konferences "Universitāte mazā valstī un plašā pasaulē" laikā uzsvēra LU Padomnieku konventa priekšsēdētājs Uldis Cērps.

Cērps gan atzina, ka mērķis ir ļoti ambiciozs un pastāv liela atšķirība starp to, kur universitāte ir pašlaik un kur vēlas nokļūt, tomēr par LU moto turpmākajā attīstībā būtu jākalpo Raiņa vārdiem "pastāvēs, kas pārmainīsies".

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) konferences atklāšanā uzsvēra, ka LU sevi ir pierādījusi kā vadošo Latvijas augstskolu, tomēr ir vajadzīga plašāka sadarbība ar biznesa vidi, lai augstākā izglītība spētu labāk pielāgoties esošajiem apstākļiem un spētu labāk reaģēt uz pārmaiņām sabiedrībā.

"Tikai kopā strādājot mēs varam uzlabot augstākās izglītības kvalitāti," sacīja Koķe, uzsverot, ka ne tikai lielas valstis spēj būt vadošās, bet arī mazām valstīm ir iespēja, izmantojot visu savu potenciālu, ietekmēt pasaules politiskos un zinātnes procesus.

Savukārt LU rektors Mārcis Auziņš uzsvēra, ka šis ir īstais laiks, lai kopīgi diskutētu par augstākās izglītības iespējām un nozīmi ne tikai pagātnes, bet arī nākotnes perspektīvā.

Auziņš gan atzina, ka Latvijas tuvāko kaimiņvalstu universitātes šodien strādā labāk, tomēr arī LU ir visas iespējas jau tuvākajā laikā uzlabot savu darbību.

Konferencē piedalījās arī eksprezidente LU profesore Vaira Vīķe-Freiberga, kura savā uzrunā uzsvēra, ka izglītības pieejamība ir viens no galvenajiem jautājumiem, kas jārisina, lai "visi Latvijas gaišie prāti un apdāvinātie bērni varētu izmantot izglītības sniegtās iespējas savas nākotnes veidošanā".

Eksprezidente vairākkārt uzsvēra, ka izglītība nav luksus prece vai aristokrātu privilēģija, bet gan ikviena izglītoties griboša un spējīga cilvēka iespēja uzlabot savus dzīves kvalitāti.

"Patlaban ir smaga ekonomiskā situācija, bet krīze neturpināsies mūžīgi un mēs nevaram pieļaut, ka krīze nogalinās augstāko izglītību un zinātni. Katra diena un gads ir svarīgs, lai apdāvinātais bērns dienās varētu kļūt par nākamo Šekspīru vai Ņūtonu," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņas skatījumā Latvijai ir jāizvērtē līdzšinējā pieredze un darbība, lai saprastu, kāpēc mēs kopš neatkarības atgūšanas augstākās izglītības jomā neesam virzījušies uz augšu. "Būt mazai valstij nenozīmē, ka nevaram sasniegt labus rezultāts," pauda eksprezidente.

Kā ziņots, turpinoties LU 90.jubilejas pasākumiem, sestdien LU Lielajā aulā notiek konference "Universitāte mazā valstī un plašā pasaulē".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas