Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Rīgas centrā uziet sēni, kurai jāaug Ziemeļamerikā

Pirmdienas vakarā nākot no darba, Latvijas Dabas muzeja darbinieces Guna Bagrade un Inita Dāniele pašā Rīgas centrā, K. Barona ielas malā, atrada Latvijai jaunu sēņu sugu Leucocoprinus cepistipes, kuru latviski nolemts saukt par sīpolkāta kroksardzeni (no latīņu nosaukuma cepa –sīpols). Sēne bieži sastopama Ziemeļamerikā, kur tā aug dārzos, organiskām vielām bagātās augsnēs, kosnes mulčā, zāģu skaidās.

Eiropā līdz šim tā sastapta ļoti reti, Baltijas valstīs šī sēne līdz šim vispār nav atrasta. Dabas muzeja rīcībā nav pietiekoši daudz informācijas par sēnes izplatību pasaulē, bet, zinot, ka Leucocoprinus ģints sēnes pārsvarā ir tropu mežu iemītnieces, speciālisti pieļauj iespēju, ka arī šī ir tropisko apgabalu sēne. Rīgā tās parādīšanos dabā, iespējams, var izskaidrot ar šovasar lielo karstumu.

"Ņemot vērā lielo karstumu, nav brīnums, ka arī Rīgas centrā parādās tropu iemītnieces, jo sēņu sporas ir visur. Tās lido gaisā un spēj pārvarēt milzu attālumus. Atliek tikai atrast piemērotus apstākļus un sporas dīgst, veido sēņotni un augļķermeņus," spriež Dabas muzeja sēņu pētnieki.

Sīpolkāta kroksardzenei raksturīga 2 – 4 cm plata, balta, vidū brūngana cepurīte, kas klāta ar baltu pulverveida apsarmi. Cepurītes mala rievota, kādēļ latviski šīs ģints sēnes sauc par kroksardzenēm. Lapiņas baltas, kātiņš balts, mazliet sārtojas, ar gredzenu un apakšdaļā nedaudz paresnināts. Sēnes auga grupā ap jaunu, ielas malā iestādītu liepiņu.

Nav arī drošu ziņu, vai šī sēne ir ēdama, par to pastāvot atšķirīgi viedokļi. Vieni uzskata, ka tā ir ēdama, citi savukārt pieļauj iespēju, ka tā ir indīga. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas