Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Sākusies Nacionālās bibliotēkas grāmatu un laikrakstu digitalizācija

Šodien Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) digitalizācijai uz SIA Lattelecom BPO nosūtīja 75 000 grāmatu un žurnālu lappušu. Tādējādi var teikt, ka grandiozais process, kurā ieskenēs un apstrādās kopumā trīsarpus miljonu grāmatu un laikrakstu lappušu, ir sācies.

Pirmo atlasīto krājumu sarakstā ir tādi periodiskie izdevumi kā populārā žurnāla Atpūta numuri, sākot no 1911.gada, 30.gados lielu popularitāti visā Latvijā ieguvušā žurnāla Aizsargs sējumi, XIX gadsimta beigās Sanktpēterburgā izdotās grāmatas, kā arī XX gadsimta sākumā Rīgā iespiestās grāmatas krievu un latviešu valodā, pavēstīja LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle.

Turpmāk LNB reizi nedēļā digitalizācijai nodos 50 000 lappušu. «Materiālu publicēšana elektroniskā formātā sāksies 2011.gadā. Viss apjoms būs pieejams, sākot no 2012.gada,» Diena.lv stāsta Nacionālās digitālās bibliotēkas Letonika vadītājs Uldis Zariņš. Periodiku elektroniski lasītāji varēs atrast internetā vai LNB tīklā. «Tas ir atkarīgs no autortiesībam. Darbi, kurus tās aizsargā, būs pieejami tikai LNB tīklā,» skaidro U.Zariņš.

Kā uzsver LNB speciālisti, papīra kvalitātes un straujā nolietojuma dēļ daļa no unikālā kultūrvēsturiskā materiāla var aiziet bojā tuvāko 10 - 20 gadu laikā. «Digitalizācija ir vienīgais veids, kā mēs varam nodrošināt to, ka kritiskā stāvoklī esošos LNB krājumus varēs izmantot arī mūsu bērni un bērnubērni,» saka U.Zariņš. Vispirms digitalizācijai nodos materiālus, kuri ir kritiskā stāvoklī un nav izsniedzami lasītajiem, pēc tam biežāk pieprasītos un kultūrvēsturiskos.

Pašlaik tiešsaistē ir pieejams pilotprojekts Periodika.lv, kurā aplūkojamas 350 000 pagājušā gadsimta laikrakstu lappuses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas