Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Tiesā jaunekli par nacionālā naida kurināšanu internetā

Šodien Rīgas apgabaltiesa beidzot varēja sākt izskatīt lietu, kurā apsūdzēts Artūrs Rimša (1988). Prokuratūra viņam inkriminē nacionāli naidīgu komentāru izteikšanu Latvijas Nacionālās frontes (LNF) priekšsēdētāja Aivara Gardas vietniecēm. Pirms tam apsūdzētais trīs reizes pēc kārtas neieradās uz tiesas sēdi. Rīt, 4.martā, plkst. 9.30 šajā lietā plānots pasludināt saīsināto spriedumu.

A.Rimša tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 78.panta 2.daļas par nacionālā un etniskā naida kurināšanu, izmantojot interneta vidi.

Šajā lietā pieteikta arī kompensācija par morālo aizskārumu. Laikraksta DDD veidotājas Liene Apine un Līga Muzikante no apsūdzētā par nacionāli naidīgu komentāru izteikšanu vēlas piedzīt morālo kompensāciju 50 000 latu apmērā.

Drošības policija pērn 21.maijā sāka kriminālprocesu par iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, izsakot komentārus pret tā dēvētajām Gardas meitenēm.

Pēc paša A.Rimšas stāstītā, viņš pērnā gada 15.maija naktī Jūrmalā sēdējis pie sava datora un portālā draugiem.lv skatījies fotogrāfijas. Tad viņš arī ielūkojies DDD žurnālistu Līgas Muzikantes un Lienes Apines profilos šajā portālā.

Abas žurnālistes savos albumos bija ievietojušas fotogrāfijjas no 9.maija pasākuma pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, kur viņas redzamas, noliekot ziedus sēru noformējumā, tā protestējot pret Latvijas okupācijas sekām. A.Rimša sašutis, to redzot, jo viņš uskata, ka žurnālistiem jānodarbojas, risinot citas problēmas, «nevis jābojā svētki veciem cilvēkiem». To A.Rimša Dienai teica tiesas pārtraukumā.

Lai arī soda sankcija paredz brīvības atņemšanu līdz 15 gadiem, A.Rimša ar prokuroru vienojies izciest sodu nosacīti – proti, viens gads nosacīti. Tā kā ir apsūdzētā un prokuratūras vienošanās, tiesā A.Rimšam nav sava advokāta.

Dienai teica apsūdzētais jaunietis, viņš uzskata, ka interneta videi jābūt brīvai viedokļa paušanai. Par viedokļa izteikšanu internetā arī nevajadzētu krimināli sodīt, kamēr vien tas nav saistīts ar kādas mājas lapas uzlaušanu.

Aģentūra LETA norāda, ka kāds «Aŗturs Ibrahim Nasser» ar komentāriem esot kūdījis uz fizisku izrēķināšanos ar L.Apini un L.Muzikanti, apvainojis visu latviešu nāciju un aicinājis uz vardarbību pret latviešiem. Kā norādījusi LNF iesniegumā Drošības policijai, šāda kūdīšana internetā vērsta ne vien pret konkrētām personām, bet arī pret latviešu nāciju un nacionālo drošību, kas var novest pie reālas asinsizliešanas Latvijā.

(papildināts ziņas sākums un beigas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas