Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Gorbačovs gribēja BSRS, sagrāva PSRS

Pirmais un pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs, kuram 2.martā paliek 80 gadu, protams, ir neveiksmīgs politiķis, jo neīstenoja nevienu no saviem lielajiem mērķiem — saglabāt un reformēt Padomju Savienību. Taču savas neveiksmīgās politikas rezultātā viņš kļuva par 20.gadsimta lielāko reformatoru, jo aizvadīja vēstures mēslainē komunistisko "ļaunuma impēriju" veidā, kāds ne sapņos nerādījās pat tiem, kas pagājušā gadsimta 80.

gadu otrajā pusē skaidri saprata, ka padomju režīms nav nekāds ilgdzīvotājs — Padomju Savienības kaprača funkciju viņš veica, neparaujot bedrē līdzi visu pasauli atomkarā, kas, piemēram, slavenajam fiziķim Ļevam Landauam šķita teju neizbēgama kodolieročiem bruņotās PSRS sabrukšanas blakne.

Par atteikšanos no spēka lietošanas situācijās, kuras viņa priekšteči noteikti būtu risinājuši ar tankiem, Gorbačovs ir pelnījis mūžīgu pateicību, jo, pateicoties šai politikai, asiņainais 20.gadsimts tika pabeigts desmit gadus ātrāk un gandrīz bez asinsizliešanas.

Tomēr līdz galam neatbildēts ir jautājums, vai Gorbačova miermīlība bija viņa morālo principu diktēta izvēle vai tikai PSRS katastrofālā ekonomiskā stāvokļa noteikta nepieciešamība rēķināties ar "sponsora" — Rietumu — viedokli.

Asiņainie notikumi Tbilisi, Baku, Viļņā un Rīgā liek šaubīties, vai pirmais cilvēks padomju valstī varēja nebūt informēts par to, kādas akcijas tiek gatavotas. Turklāt PSRS sabrukumu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu viņš nebūt negribēja. Ko īsti Gorbačovs gribēja, lasiet SestDienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas