Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Grasās likvidēt divus armijas orķestrus

Divu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) orķestru slēgšanu aizsardzības ministram adresētā rezolūcijā par NBS personāla skaita samazināšanu ierosina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālmajors Juris Maklakovs. Ja jaunais aizsardzības ministrs Imants Lieģis to akceptēs, tad likvidēti tiks abi profesionālie armijas orķestri, kuri darbojas ārpus galvaspilsētas -  Sauszemes spēku orķestris Daugavpilī un Jūras spēku orķestris Liepājā. Saglabāts tiks vienīgi NBS štāba orķestris Rīgā, kurš ir visvecākais no Latvijas militārajiem orķestriem un strādā kopš 1992.gada janvāra.

Orķestru likvidēšanu neatbalsta Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Orķestru pārvaldes (OP) priekšnieks, pulkvežleitnants Dainis Vuškāns, jo abi orķestri ir profesionāli kolektīvi. Liepājā, piemēram, vispār nav cita pūtēju orķestra, bez Jūras spēku orķestra piedalīšanās pilsētā nav svētku, jo simfoniskais orķestris nevar muzicēt, stāvot vai maršējot Rožu laukumā, pauž D.Vuškāns. 

“Orķestrantiem ir piedāvāts pārkvalificēties militārajam dienestam NBS vienībās, dalībai starptautiskajās operācijās, taču, vai tādēļ bija jāmācās par mūziķi sešpadsmit gadus?  Tagad viņiem ilgus gadus apgūtajā profesijā vairs nebūs darba: kur cilvēks Daugavpilī lai atrod brīvu mūziķa vietu? Orķestru likvidēšana būtu zaudējums Kurzemes un Latgales kultūrvidei. Ja vienīgajam orķestrim, NBS štāba orķestrim Rīgā turpmāk būs jāuzņemas visu trīs orķestru tiešos uzdevumus, vairs nevarēsim piedalīties kultūra dzīvē, tad par koncertiem, ierakstiem, muzicēšanu svētkos Latvijas pilsētās vai starptautiskām reprezentācijām vairs nav ko domāt,“ Dienai savu viedokli pauda D.Vuškāns.

Orķestros Daugavpilī un Liepājā kopā strādā 56 mūziķi, bet vēl 49 mūziķi – NBS štāba orķestrī Rīgā. Orķestru uzdevumos ietilpst Valsts protokola un NBS ceremoniju muzikālais nodrošinājums, dalība koncertos, sabiedriskos masu kultūras un sporta pasākumos, Latvijas Republikas un tās Nacionālo bruņoto spēku reprezentācija ārvalstīs. Gada laikā orķestri nodrošina un piedalās ap 370 militārās ceremonijās un citos pasākumos Latvijā un ārzemēs. NBS orķestru īpašais lepnums ir publikas iecienītie defilē šovi, kuri krāšņojuši daudzus svētku pasākumus.

Štatu samazināšanas dēļ NBS darbs šā gada jūlijā jau uzteikts horeogrāfei Inesei Čačai, kura veidoja un mācīja defilē šovus visiem trim armijas orķestriem.

Šogad aprit 90 gadi kopš dibināta Latvijas armija, šī gada februārī uz kopīgu koncertu Liepājas teātrī pulcējās visi trīs NBS orķestri, lai godinātu pirmā Latvijas armijas orķestra dibināšanas gadadienu. Vērienīgi pasākumi plānoti Latvijas novados. Grūti iedomāties, kā šie svētku pasākumi un parādes notiks bez militāro orķestru dalības, saka D.Vuškāns.

“Liepājas orķestris ir ļoti labs, tas spēlēja arī Nika Gothama operas brīvdabas iestudējumā Liepājas Karostā.  Viņi piedalās visur! Varbūt labāk ir ietaupīt, izšaujot desmit lādiņus mazāk nevis likvidējot orķestrus?” uzskata J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis.

Savu nostāju Latvijas Mūzikas akadēmija paudīs vēstulē, kuru nākamnedēļ nosūtīs jaunajam aizsardzības ministram I.Lieģim.

“Jūras spēku orķestris ir ļoti labs, augstas profesionālas kvalitātes defilē orķestris. Šie orķestri spēlēja un radīja svētku noskaņu arī tad, kad Rundāles pilī teicām paldies mūsu prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai. Latvijā diemžēl nav vienotas kultūrpolitikas: kas svarīgāks, nepieciešams, ko stimulēt, kas pats var dzīvot, ko nedrīkstam zaudēt,” teic komponists Jānis Lūsēns, atgādinot, ka samazināšanas histērijā daudz netrūka arī līdz visā pasaulē slavenā Latvijas Radio kora likvidēšanai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas