Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Iedzīvotājiem dāvanas virs Ls 1000 būs jādeklarē, turklāt jāsamaksā 26% nodoklis

Šā gada sākumā spēkā stājušās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) noteic, ka ar 26% nodokli tiek aplikti dāvinājumi, kas pārsniedz 1000 latus gadā, tādēļ dāvanu saņēmējam veltes būs jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un par tām jāsamaksā nodoklis.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis apliecināja, ka nodoklis tiks piemērots dāvanām, ja to kopējā vērtība gadā pārsniegs 1000 latus.

No dāvanu aplikšanas ar nodokli šā gada valsts budžetā plānots nodrošināt 3,1 miljonu latu ieņēmumus. Pēc ministrijas aplēsēm, šis nodoklis pamatā gan varētu tikt piemērots naudas pārskaitījumiem.

VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga sacīja, ka izmaiņas likumdošanā veiktas, paļaujoties, ka cilvēks ir godprātīgs nodokļu maksātājs un pats pildīs nodokļu nomaksas pienākumu.

Jarockis un Grīnberga solīja precizēt, vai tām personām, uz kurām iepriekš nav attiecies pienākums iesniegt IIN deklarāciju, tā būs jāiesniedz 2010.gadā, saņemot dāvanas kopvērtībā virs 1000 latiem.

Likums par IIN 9.pantā, kas uzskaita ar nodokli neapliekamo ienākumu veidus, 1.punkta 35.apakšpunktā noteic, ka ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskajām personām pilnā apmērā - ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros, un tad, ja fiziskā persona ir saņēmusi dāvanu ar atlīdzības raksturu Civillikuma izpratnē.

Izmaiņas likumā ar IIN paredz aplikt ar nodokli dāvinājumus, kas pārsniedz 1000 latus gadā, ja tie saņemti no personām, ar kurām dāvinājuma saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē un visi radniecībā lejupejošie, tad dāvinājums nav apliekams ar nodokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas