Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ierēdņiem ar īsfilmu palīdzību stāstīs par korupciju un ētikas pārkāpumiem

Lai ierēdņus informētu par raksturīgākajām korupcijas un ētikas problēmām, normatīvajiem aktiem, izveidotas vairākas izglītojošas īsfilmas, aģentūru BNS informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāve Diāna Kurpniece. Filmiņas un mācību krājumu prezentēs 2.oktobrī.

Filmu studijas Rija latviešu valodā ieskaņotajās īsfilmās ir attēlotas raksturīgākās korupcijas un ētikas pārkāpumu situācijas valsts amatpersonu darbībā, tās informē par normatīvajiem aktiem, kas saistīti ar korupciju, kā arī tajās ietverti teksti par korupcijas un interešu konflikta novēršanas jautājumiem un valsts amatpersonu ētiku.

Filmā- Zaņķī līdz ausīm attēlots gadījums kādā pašvaldībā, kur speciāliste atrod dokumentus, kas vēsta par potenciālu iedzīvotāju veselības apdraudējumu. Speciālistei jāizvēlas, vai paklausīt pašvaldības vadītājam un neatklāt apdraudējumu, vai arī rīkoties atbilstoši savas profesijas un ētikas principiem. Īsfilmā "Viens mirklis un esi jau garām" stāstīts par lēmumu pieņemšanu pašvaldības komitejā, kur nepieciešams nospriest, kādu attīstības plāna variantu virzīt apstiprināšanai - vai par lielveikala celtniecību pilsētā, par kazino zāles vai ekotūrisma attīstību. Katram no deputātiem ir savas intereses pieņemt lēmumu par labu kādam no privātuzņēmējiem.

Trešajā īsfilmā - "Ziemassvētku dāvanas" darbība notiek armijas spēku bāzē, kur visi gatavojas Ziemassvētku vakaram, taču atskārš, ka pietrūkst dažu pudeļu stipro dzērienu. Pēkšņi ierodas armijas bāzes pārtikas piegādātājs, kurš par labu sadarbību piedāvā dažas pudeles laba viskija. Armijnieki ir izvēles priekšā - kurš pieņems dāvanu, bet kurš ne. Savukārt filmā "Privāts darījums" kāds ministrijas darbinieks pārceļas uz dzīvi galvaspilsētā, kur ministrija viņam apmaksā mājokļa īri. Taču ierēdņa sievas ietekmē viņš sāk domāt par to, ka ministrijas doto naudu varētu izmantot mājokļa pirkšanai, nevis turpmākai īrēšanai.

Pēdējā filmiņā "Nerakstīta vienošanās" kādam jūras spēku bāzes tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītājam jāsalabo savs auto, tāpēc viņš vēršas pie bāzes autoremonta darbnīcas vadītāja ar lūgumu par tās līdzekļiem saremontēt spēkratu. Taču darbnīcas vadītājs lūdz pretī citu pakalpojumu - konkursā par riepu iegādi apstiprināt viņa paziņas firmas piedāvājumu.

Katrā no īsfilmām tās varoņiem ir jāizdara izvēle par labu kādam no atrisinājuma variantiem - vai īstenot koruptīvu darījumu, vai arī darboties atbilstoši amatpersonas ētikai un neiesaistīties korupcijā. Visas filmas ir uzņemtas Austrālijā, taču dialogi ieskaņoti atbilstoši Latvijas situācijai un latviešu valodā. Tās kompaktdiska formātā paredzēts izplatīt valsts iestādēs, valsts administrācijas skolai lekcijām, kā arī izmantot amatpersonu apmācībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas