Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Ījabs: nākamnedēļ vienošanās par koalīciju netiks panākta

Vienošanās par iespējamo koalīciju Valsts prezidenta Andra Bērziņa minētajā termiņā - nākamās nedēļas laikā -, visticamāk, netiks panākta, uzskata politologs Ivars Ījabs.

Jāatgādina, ka "Zatlera reformu partijas" (ZRP) valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un ''Saskaņas centra'' (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V). Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tiksānās reizei rīt, 3.oktobrī, vēl pārdomāt.

Ījabs prognozēja, ka, visdrīzāk, gaidāmajā valdes sēdē "Vienotība" nolems nepiekrist koalīcijai ar SC, taču pavērsieni šajā jautājumā ir iespējami. Ījabs nevēlējās izteikt konkrētas prognozes un izteikties par to, vai koalīcija ar SC būtu vēlama vai nē, jo to jau esot darījuši daudzi citi pirms viņa.

Politologs pauda uzskatu, ka nākamā nedēļa Latvijas politikā būs saspringta, jo ir jāsagaida arī pašas ZRP biedru attieksme pret šo jautājumu, un situācija var mainīties, ja no ZRP sāks iet projām cilvēki, īpaši jaunievēlētie Saeimas deputāti, piemēram, ar Valdi Liepiņu priekšgalā. Tādā gadījumā divu partiju veidota koalīcija nav iespējama un "pasākums var pamatīgi ievilkties", izteicās Ījabs.

Viņa skatījumā ir skaidrs, ka "Vienotībai" vēlamais partneris būtu nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kuras līdzšinējā darbībā acīmredzot "Vienotību" "nekas neuztrauc un viss liekas forši", tomēr izteikt konkrētas prognozes patlaban Ījaba skatījumā būtu pāragri.

Kopā SC un ZRP ir 53 balsis, taču politologa ieskatā, šādā situācijā partijām diez vai pietiks dūšas veidot valdību. Turklāt tad, ja ZRP rindas pamet trīs līdz četri cilvēki, tā automātiski nonāks mazākumā, tādējādi nākamajā nedēļā Ījabs sagaida dažādus skaļus paziņojumus, īpaši no pašas ZRP pārstāvjiem, kuriem arī sadarbība ar SC varētu šķist nepieņemama.

Turklāt arī ZRP pēc paziņojuma par iespējamo koalīciju ar SC nav īsti kur atkāpties, "nezaudējot seju", un tai atpakaļceļa nav. Politologs gan atzīmēja, ka Latvija trīs reizes dzīvojusi ar mazākuma vadību, taču reformas veikt šāda valdība nav spējīga.

Galvenais jautājums politologa skatījumā ir "vecais Latvijas jautājums" par krievvalodīgo iesaisti valdībā, un Valdis Zatlers šajā gadījumā ir nācis klajā ar visnotaļ drosmīgu pieteikumu, taču arī viņa paša partijā, nemaz nerunājot par 'Vienotību", varētu būt daudzi, kas šo pasākumu mēģinās izgāzt.

"Vienotība" bez ZRP valdību īsti izveidot nevar, jo pēc definīcijas tādā valdībā jābūt SC, tāpēc situāciju, kādā patlaban nonākusi "Vienotība", Ījabs raksturoja kā "riebīgu". Ja "Vienotība" negribēs sadarboties ar ZRP vēlamajiem sadarbības partneriem - SC, tad iniciatīva no tās rokām var aizslīdēt.

Patlaban partija reprezentē sevi kā stabilitātes garantu, un tai ir svarīgi šo priekšstatu par stabilitātes nodrošināšanu saglabāt ar Dombrovski priekšgalā. Līdz ar to, visticamāk, līdz 10.oktobrim vienošanās par koalīciju netiks panākta, taču Ījabs pauda viedokli, ka visā pasaulē taču strādā valdības ar "notecējušu derīguma termiņu".

Ja nākamajā nedēļā "Vienotība" neizlems pievienoties ZRP un SC, tad tā varētu mēģināt panākt vienošanos ar ZZS un nacionālo apvienību, taču šādā gadījumā tā būtu mazākuma koalīcija.

Politologa vērtējumā, galvenais, ko mēs redzēsim nākamnedēļ, būs tas, cik cilvēki "brēkdami skries prom no ZRP", kas signalizēs par to, vai pats Zatlers kontrolē situāciju savā partijā un vai sadarbība ar SC ir vēlama. "Nezinu, kā ar maizi, bet izklaides mums nākamnedēļ pietiks," rezumēja politologs.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas