Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Interneta lietotāji palīdz atklāt nežēlību pret suni

Latvija kļuva slavena ar meteorītu, bet lietuvieši ar suni, kas nomests no tilta – ar šādiem vārdiem Delfi.lt sāk stāstu par jauniešu nežēlību pret dzīvnieku. Interneta vietnēs vairākās valstīs plaši skatīts video, kurā redzams, kā suns tiek nomests no tilta. Noskaidrojies, ka tas uzņemts kaimiņvalstī Lietuvā, vainīgais jaunietis ar aktīvu interneta lietotāju līdzdalību atklāts.

Kā ziņo Delfi.lt krievu valodas versija, suņa mocītājs noķerts, pateicoties cilvēku sadarbībai interneta vietnē Facebook.com. Tajā izveidojusies iniciatīvas grupa, kas noskaidrojusi, no kura tilta nomests suns, un ātri vien “izskaitļojusi” arī vainīgo. Viņš gan pats jau trešdien ieradies policijā un atzinies nodarījumā.

Dzīvnieku aizsardzības biedrība Animal Rights Lithuania ziņo, ka video redzamais jaunietis ir kāds Savjūns Benuks no Seredžus pilsētas Lietuvā. Jaunietis esot bezdarbnieks, bieži lietojot alkoholu un iesaistījies konfliktos. Dzīvnieku aizstāvji Lietuvā atklājuši, ka puiša vectēvs pirms diviem gadiem agresīvam sunim pasviedis kaķi, kas zaudējis dzīvību.

No tilta nomestais suns izdzīvoja. Viņa vārds ir Pipiras, raksta mediji. Kāds vīrietis vairāk nekā diennakti pēc notikušā dzīvnieku atrada un nogādāja policijā. Suns tālāk tika nodots veterinārārstiem un dzīvnieku aizstāvjiem. Pēc publikācijām presē tiekot saņemts ļoti daudz zvanu un elektronisko vēstuļu no cilvēkiem, kuri vēlas sunim palīdzēt un pieņemt dzīvnieku, kad tas būs vesels.

Iespējams, pirmo informāciju par šo gadījumu lietuvieši saņēma no Latvijas. Patversmes Dzīvnieku draugs direktore un Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomes priekšsēdētāja Solvita Vība stāsta, ka saņēmusi e-pasta vēstuli no kāda nepazīstama cilvēka ārvalstīs ar saiti uz šo video. Taču konstatēts, ka tur skan lietuviešu valoda, un e-pasts pārsūtīts kolēģiem Lietuvā. Bija šoka moments, sacīja S.Vība. Viņa piesardzīgi vērtēja iespējas, ka suns izdzīvos, jo gūtās traumas esot ļoti smagas. Suns neēd, un viņam stipri cietuši iekšējie orgāni. S.Vība stāsta, ka Latvijā šis gadījums izraisījis ļoti plašu rezonansi – cilvēki zvana, vēlas ziedot, jautā par suņa labsajūtu.

“Lielākais pārsteigums, ka vēl joprojām nāk e-pasti, cilvēki jautā, kāpēc tas vispār nonāk publiskā vidē. Ja mērķis ir pievērst sev uzmanību, tad nevienu vārdu viņa virzienā negribu veltīt, jo tad viņš būtu panācis savu,” saka S.Vība. Viņa uzsver, ka šis gadījums parādījis: interneta vides uzraudzība no lietotāju puses bijusi ļoti liela. Cilvēki ar savu rīcību ir parādījuši, ka uzrauga vidi no likuma pārkāpuma viedokļa un no ētiskā viedokļa. Taču S.Vība uzskata, ka katra portāla administratora uzdevums, ja vien tas iespējams, būtu izvērtēt, vai konkrēto saturu ievietot publiskā vidē.

Arī kāds lasītājs Diena.lv pauda sašutumu par to, ka šādu saišu ievietošana netiek ierobežota. Viņš norāda: lai gan pirmais, ko cilvēks aizdomājas, noskatoties video, ir tas, cik neiecietīga ir tajā redzamā rīcība, retais aizdomājas, ka šis video tādējādi tiek vēl vairāk pieejams, pat popularizēts. "Esmu sašutis, ka publiskā portālā, kas pieejams visām vecuma grupām, ir pieejama šāda vardarbība, kas, godīgi sakot, ir vēl sliktāk par kādu pornogrāfisku materiālu," raksta lasītājs Kristaps.

Saite uz šo video atrodama arī Draugiem.lv. Portāla radošais direktors Guntars Meluškāns pastāstīja, ka ikviena šī video versija, kas ievietota portālā, nekavējoties tiek dzēsta, lai pasargātu bērnus no tās iespējamās negatīvās ietekmes. Tomēr sadaļā Runā ievietoto saišu uz citiem interneta resursiem saturu portāls nevarot rediģēt. “Mēs varam “tīrību” uzturēt pie sevis, bet ārpus Draugiem.lv tas nav iespējams. Sadaļā Runā ir tūkstošiem saišu uz citiem resursiem, un kontrolēt visu, kas šo saišu galā atrodas - tas fiziski un tehnoloģiski nav iespējams,” skaidro G.Meluškāns.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārstāvis Aleksandrs Buko pastāstīja, ka kamēr paši video nav ievietoti Latvijas teritorijā esošajos serveros vai datorsistēmās, policija to izplatību apturēt nevar. Gadījumos, kad Latvijas interneta vietnēs ievietoti nevis paši video, bet tikai saites uz tiem, policija pieņem, ka saišu “otrā galā” materiāli atbilst likumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas