Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izbeidz kriminālprocesu par Strīķes fotogrāfiju iegūšanu no Viņķeļu datora

Valsts policijas (VP) izbeigusi kriminālprocesu par gadījumu, kad no politiķu Viņķeļu datora "noplūda" fotogrāfijas, kurās redzama Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka (KNAB) vietniece Juta Strīķe.
VP preses pārstāvis Andis Rinkevics aģentūrai LETA apstiprināja, ka kriminālprocess ir izbeigts, tomēr sīkāku informāciju nesniedza.

LETA jau ziņoja, ka, pamatojoties uz Viņķeļu iesniegumu, šā gada 8.februārī VP tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 20.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību".

Kā iepriekš vēstīts, "TV3" raidījums "Nekā personīga" 30.janvārī ziņoja, ka Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) vārdā nenosauktām kompetentajām iestādēm pārbaudei nosūtījis materiālus, tostarp fotogrāfijas, par Strīķi. NDK nonākušās fotogrāfijas, kur privātā ballītē un atpūšoties laukos redzama Strīķe un Viņķeļi, esot zagtas.
Laikraksts "Neatkarīgā" gada sākumā ziņoja, ka tā rīcībā esot nonākuši materiāli, kuros plaši bijusi iztirzāta Strīķu ģimenes tuvā draudzība ar "Vienotības" politiķiem brāļiem Viņķeļiem, kam ziņojumā pievienotas arī šīs ciešās saites apliecinošas fotogrāfijas - Pēteris savulaik strādājis Latvijas diplomātiskajā dienestā gan Krievijā, gan ASV, savukārt Juris zināms kā Rīgas domes deputāts un bijušais Rīgas domes Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektors.

"Nekā personīga" ziņoja, ka NDK nonākušās fotogrāfijas, kur privātā ballītē un atpūtā laukos redzama Strīķe un Viņķeļi, esot zagtas. Fotogrāfijas esot uzņemtas pirms vairākiem gadiem, un to īpašnieki ir "Vienotības" politiķi Ilze un Juris Viņķeļi, kuri apgalvo, ka tās izzagtas no viņu personīgā datora. Bildes nesagrupētas un neidentificētas glabājušās vienā mapītē viņu personīgajā datorā, bet pirms vairāk nekā diviem gadiem Viņķeļu datora administrators atklājis, ka viņu datorā notikusi hakeru ielaušanās.

Kā vidusmēra datora lietotāji Viņķeļi toreiz nolēmuši, ka dokumentos nav bijis nekā būtiska, un par fotogrāfijām neesot pat iedomājušies. Kopš tā laika abi Viņķeļi kļuvuši par vēlētām amatpersonām. Viņķele no "Vienotības" ievēlēta Saeimā, bet Viņķelis ir "Pilsoniskās savienības" deputāts Rīgas domē.

Gada sākumā abi uzzinājuši, ka viņu ģimenes bildes nosūtītas vairākiem medijiem. Sūtītājs visos gadījumos bijis anonīms. Viņķeļi toreiz nešaubījās, ka bilžu zagļus un izplatītājus neinteresē viņi, bet gan fotogrāfijās redzamā Strīķe. "Es domāju, ka interesē mūsu draudzība ar Jutu un Maiguru Strīķiem ar vienu domu - šīs personas diskreditēt, parādīt, ka viņi draudzējas ar politiķiem. Parādīt, ka viņi it kā ir ietekmējami, vienvārdsakot, uzmest dubļu piku. Mēs esam pazīstami no 1997.gada, draudzējamies jau kādus 13 gadus. Mums ir līdzīgi pasaules uzskati un vērtības," sacījis Viņķelis.

Viņķeļi notikušo uzskata par iejaukšanos viņu ģimenes, tostarp nepilngadīgu bērnu, kā arī draugu un paziņu dzīvē. Viņi nolēma cīnīties par privātās dzīves neaizskaramību, tāpēc vērsās prokuratūrā un Drošības policijā, aicinot noskaidrot vainīgās personas un saukt tās pie atbildības. Pēc iesnieguma saņemšanas Drošības policija to pārsūtījusi VP, kur tika sākts kriminālprocess.

"Es nekad neesmu pieņēmusi lēmumu par Juri vai Ilzi Viņķeli, un, ja rastos šāda situācija, ka lēmums būtu jāpieņem, es būtu deleģējusi citu amatpersonu lēmumu pieņemšanai. Tā iekšējā sajūta un likumu zināšana dod pilnīgu iekšējo definējumu, kuros gadījumos es drīkstu pieņemt lēmumu, kuros ne. Bet, protams, ja kāds no maniem draugiem iesaistīsies politikā vai sāks strādāt kādā ministrijā, nebūtu situācijas, kurā es pateiktu, ka es nepieņemšu ar šo ministriju vai partiju saistītus iesniegumus," gada sākumā sacīja Strīķe, "ir iegūtas bildes, kādas ir visiem cilvēkiem, un to izplatīšanas mērķis ir pilnīgi bezjēdzīgs. Vienīgais, kāds ir šo cilvēku mērķis, ir radīt psiholoģisku spiedienu vai riebumu, vai nepatiku pret to, ka tavu privāto dzīvi sāk izplatīt, bet šis mēģinājums mani nekādā gadījumā neietekmēs, jo nekā jau tajās bildēs nav."

Daudze par materiāliem iepriekš izteicies ļoti skopi, atrunājoties, ka tā ir klasificēta informācija un nav publiskai apspriešanai. "Es atvainojos, vēstules saturs bija tāds, kas lika reaģēt uz vēstulē minētajiem faktiem," sacīja Daudze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas