Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ja Auziņš pielaidi nesaņems, var rasties problēmas vadīt LU

Lai arī Drošības policija (DP) pirmdien _Dienai _pauda, ka Latvijas Universitātes (LU) rektoram Mārcim Auziņam nepiešķirtā pielaide valsts noslēpumam netraucēs viņam pildīt rektora pienākumus, no DP atbildēm izriet — tas varētu būt tikai pagaidām. Bet, ja arī Satversmes aizsardzības birojs nemainīs DP lēmumu, nav izslēgts, ka M.Auziņam var nākties šķirties no lielākās Latvijas augstskolas rektora amata.

Jau ziņots, ka pielaide M.Auziņam bija nepieciešama, jo viņa vadītā universitāte pārņēmusi likvidētās Latvijas Policijas akadēmijas programmas. Pats M.Auziņš medijos paudis, ka realitātē viņa darbs ar valsts noslēpumu saturošu informāciju nav saistīts, taču DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa Dienai šodien norāda: "LU darbība ir saistīta ar valsts noslēpuma izmantošanu un ir valsts noslēpuma subjekts, kurā augstākajām amatpersonām ir jāatbilst likuma Par valsts noslēpumu prasībām un jāsaņem speciālā atļauja, neskatoties uz to cik bieži amatpersona ar klasificēto informāciju saskaras ikdienā."

Viņa arī norāda, ka saskaņā ar likumu ar valsts noslēpuma izmantošanu un aizsardzību saistīto amatu sarakstu katrā institūcijā nosaka attiecīgās institūcijas vadītājs. Šāds saraksts, kurā iekļauts arī rektora amats, ar M. Auziņa rīkojumu ir ticis apstiprināts arī LU. No tā var secināt, ka M.Auziņam, kurš LU vadījis apmēram trīs gadus, ar laiku var rasties problēmas ieņemt LU rektora amatu. Vēl pagaidām gan viņam nav nekādu šķēršļu to ieņemt, secināms no DP jau sākotnēji paustās informācijas. Pastāvot gan iespējas kā sakārtot augstskolas normatīvo bāzi, lai rektoram šī pielaide nebūtu nepieciešama, taču no otras puses tas nozīmētu normatīvā regulējuma piemērošanu konkrētai situācijai.

Ar pašu M.Auziņu Dienai joprojām nav izdevies sazināties. Savukārt LU Senāta priekšsēdētājs Juris Rozenvalds norāda, ka pagaidām nevar atbildēt, vai LU var rasties vajadzība mainīt rektoru, jo viņš pagaidām informāciju ieguvis tikai no mediju ziņām, nevis paša rektora vai DP. Par rektora maiņu lemt varot LU Satversmes sapulce, tāpēc, pēc J.Rozenvalda domām, tur arī M.Auziņam būtu jādod skaidrojums par notikušo. Pats J.Rozenvalds uzskata, ka pēc DP paziņojuma nekas nav mainījies un M.Auziņš nav palicis vadītnespējīgs.

Šo situāciju un to, ka tas var nozīmēt — arī turpmāk visiem, kas gribēs kandidēt uz LU rektora amatu, būs jāiegūst pielaide valsts noslēpumam, joprojām komentēt atturas izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), izriet no viņas preses pārstāves teiktā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas