Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunie zinātnieki nemierā ar iespējām "vecajos" institūtos, nodibina savu

Viss sākās ar to, ka kopā sanāca pieci jauni zinātņu doktori. Pārrunājot līdzšinējo pieredzi dažādās Latvijas zinātnes struktūrās, viņi secināja, ka ne šīs struktūras, ne veids, kā Latvijas zinātne attīstās, viņiem nav gluži vēlamais. «Izeja bija pašiem sava institūta veidošana,» laikrakstam Diena skaidro jaunais zinātnieks un arī Biomehānikas un fizikālo pētījumu institūta (BUFPI) biznesa attīstības direktors Jānis Jaško.

Savs institūts viņiem radījis iespēju nodarboties ar pētniecību tā, «lai zinātne nepaliek tikai sausu publikāciju un pētījumu veidā, bet lai tas viss būtu pārdodams uzņēmējiem, nododams tālāk sabiedrībai», turklāt pētnieki varot brīvi strādāt pie saviem projektiem un neviens «no augšas» nediktējot, ko un kā viņiem darīt.

BUFPI pašlaik ir trīs lieli pētniecības virzieni. Viens no tiem ir acu kustību pētījumi, kam ir vairāki praktiski pielietojumi. Vēl viens BUFPI praktisko pētījumu virziens ir atjaunojamie energoresursi. Trešais lielais BUFPI pētījumu virziens ir satelītu attāluma mērīšana ar lāzeru palīdzību.

Pagaidām institūtā strādā deviņi jaunie pētnieki - pieci zinātņu doktori, divi doktoranti un divi maģistri. Sadarbības projektos tiek piesaistīti arī citi zinātnieki, kuri specializējas konkrētajās jomās. Pieredzējušo zinātnieku attieksme pret jauno iniciatīvu ir atšķirīga, bet lielākoties viņi esot atvērti sadarbībai.

Lai gan jau vairāk nekā pusgadu BUFPI darbojas kā pilntiesīgs zinātnisks institūts, teju viss pirmais darba cēliens pagājis papīru darbos, jo tieši tas bija karstākais laiks dažādu projektu gatavošanā ES struktūrfondu naudas piesaistei. Viens projekts Latvijas Investīciju attīstības aģentūras konkursu jau izturējis, pārējie iesniegtie vēl gaida izvērtēšanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas