Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Juristi neredz pamatu RD atlaišanai, bet norāda uz Gerharda tiesībām atstādināt Ušakovu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu nav konstatēts neviens likumpārkāpuma fakts, uz kā pamata šobrīd juridiski varētu atlaist pašreizējo domi, aģentūrai LETA pastāstīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Vienlaikus juristi norādījuši uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra tiesībām vienpersoniski, bez Ministru kabineta lēmuma atstādināt Rīgas mēru no pienākumu pildīšanas.

Kā stāstīja Vaivars, Kučinskis ir ticies ar juristiem no Valsts kancelejas, Saeimas Juridiskā biroja, kā arī ar konstitucionālo tiesību ekspertu Edgaru Pastaru, kuri izdiskutējuši jautājumu par minēto likumprojektu. Tāpat premjers iepazinies ar medijos publicētajām Satversmes tiesas tiesneša domām.

"Juristi secinājuši, ka jebkuras pašvaldības kā sabiedrības tieši vēlētā kopuma atlaišana ar likumu ir galējs līdzeklis, kuram jābūt pamatotam ar konkrētiem faktiem. Konkrētajā likumprojektā nav konstatēts neviens likumpārkāpuma fakts, uz kā pamata šobrīd juridiski varētu atlaist pašreizējo Rīgas domi," atzina Vaivars.

Tajā pašā laikā Vaivars norādīja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) ir iespējas Ušakovu atstādināt no amata bez valdības lēmuma.

Rīgas domes atlaišanas rosināšanu VARAM pamato ar pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" darbību.

"Šīs kompānijas kapitāldaļu turētāja pārstāvis jau ilgstoši - ne tikai šī domes sasaukuma laikā - ir pilsētas mērs. Juristi atzīst, ka tas dod pamatu VARAM spert ātrākus un efektīvākus soļus, kuri līdz šim nav sperti. Tai skaitā VARAM kā par pašvaldību darbu atbildīgajai ministrijai ir tiesības atstādināt Rīgas mēru no pienākumu pildīšanas - to var darīt VARAM ministrs vienpersoniski, un šādam solim nav nepieciešams Ministru kabineta lēmums," skaidroja premjera pārstāvis.

Vaivars piebilda, ka Kučinskis jau iepriekš paudis uzskatu, ka Ušakovam saistībā ar notikumiem Rīgas satiksmē būtu jāatkāpjas no sava amata.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Izstrādātajā likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs teiktā, esot paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi Rīgas satiksme pārraudzības un kontroles jomā. "Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5% līdz 7% apmērā, Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām Rīgas satiksmē, tā iepriekš paudis Gerhards.

Domes atlaišanas gadījumā jaunās Rīgas domes vēlēšanas notiktu 2019.gada 25.maijā. Jaunievēlētā dome darbotos līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāktu kārtējās vēlēšanās ievēlētā Rīgas dome, kas plānotas 2021.gadā.

Tikmēr Rīgas mērs šo likumprojektu jau vairākkārt nodēvējis par "politisku šovu", kuram nav tiesiska pamata.

Tāpat vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim Rīgas satiksmes veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas Gods kalpot Rīgai biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir Rīgas satiksmes bijušais valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, uzņēmuma infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis

Top komentāri

Kuzja un Muris
K
Gerharda griba ir daudz vājāka par viņa tiesībām atstādināt Ušakovu. NA grib raust ceptus kastaņus ar citu rokām.
Dens
D
Tieši tā, lai atlaistu Domi vajag stingru un tiesisku pamatojumu, par to jau vakar rakstīju, un šodien tas apstiprinājās. Tas kārtējo reizi tikai apstiprināja NA un Gerharda tupumu, un triviālo domāšanu.
HA
H
Ja kādam ļoti kaut kas gribas, tad likums arī ir pie pakaļas, un NA šoreiz ir galīgi izblamējušies
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas