Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Ķīlis: Ekstrēmākais koalīcijas variants būtu 87 balsis, taču tas ir maz ticams

Valdības koalīciju, visticamāk, veidos vairāk nekā divas partijas, runājot par iespējamo valdības koalīcijas variantu, aģentūrai LETA teica Zatlera reformu partijas (ZRP) izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts un Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis.

"Kāda forma tā būs, pašlaik ir grūti pateikt. Tas ir jautājums par to, cik racionāli un emocionāli cilvēki būs koalīcijas sarunu laikā," teica Ķīlis. Viņaprāt, racionālā pieeja būtu tad, ja balstītos uz programmatiskām nostādnēm un kapacitāti to īstenošanai.

"Būtu saprātīgi, ja koalīcijai būtu vairāk nekā 60 balsis un būtu nepieciešama arī laba opozīcija, kas "elpo pakausī". Ekstrēmākais koalīcijas variants būtu 87 balsis, taču tas ir tikpat ticams kā koalīcija ar 53 balsīm. Manuprāt, koalīcija būs kaut kas pa vidu," prognozēja Ķīlis.

Kā ziņots, ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC), un aicināja šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V).

Lai arī vairāki ZRP nākamie Saeimas deputāti nav slēpuši izbrīnu vai pat noraidošu attieksmi pret SC ņemšanu nākamajā valdībā, partijas vadība svētdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka visi no partijas Saeimā ievēlētie atbalstot koalīcijas veidošanu ar SC.

"Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt un aicināja koalīciju veidot ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK). Tomēr pie šādiem pretējiem viedokļiem koalīcijas sarunas iestrēga un ZRP ar "Vienotību" pamatīgi sastrīdējās.

Kā iespējamu risinājumu "Vienotība" vispirms piedāvāja veidot "varavīksnes" valdību no visiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, bet pēc tam nāca piedāvājums veidot "nacionālās saliedēšanās koalīciju" no četriem partneriem, opozīcijā atstājot tikai Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ar kuru negrib sadarboties ZRP. Patlaban notiek šī piedāvājuma apspriešana, bet jau abi ideoloģiskie pretinieki - SC un nacionālā apvienība - pauduši pietiekami noraidošu attieksmi, lai šāda modeļa izveidošanu varētu uzskatīt par nereālu.

Paredzams, ka trīspusējās sarunas par četru partiju modeli varētu notikt rīt, 5.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas